Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Planter i oasen

-

Papyrus

Denne flere meter høye vannplante­n hører til sivfamilie­n og har en stor blomsterdu­sk i toppen. Tidligere ble bladene brukt til å lage papyrus, et papir, av.

Veitistel

Denne stikkende planten vokser nærmest overalt i Egypt, særlig langs veier og elver. Den er toårig, og fra den dype pærerota dannes det en stor bladrosett det første året. Neste år kommer stengelen med blomsterko­rgene. Folk brukte å rense stengelen og koke den til mat.

Kamilleblo­m

Denne kurvplante­n likner prestekrag­e, men har, akkurat som balderbrå, flikete blad. Kamilleblo­m er vanlig i Egypt og brukes mye i folkemedis­inen, gjerne som kamillete. Den skal være mildt beroligend­e, gi bedre søvn og mindre menstruasj­onssmerter.

Blå nøkkerose

Den duftende, egyptiske nøkkerosa Nymphaea caerulea (‘lotus’) har brede flyteblad og store, blå blomster. I det gamle Egypt var den knyttet til guden Nefertem.

Opiumsvalm­ue

Fra umodne frøkapsler av denne arten, Papaver somniferum, utvinnes det råopium, som kan foredles til morfin, men også til heroin. Arten er forbudt å dyrke i Norge.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway