Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Farg Enes

Hemme Ligheter

-

Vi tar vår fargerike verden for gitt, men livet ville være mye kjedeliger­e hvis det var ikke for lysets magi.

Vi vet alle hva lys er sånn til vanlig. Men hva er lys egentlig? Hvordan virker det og hvordan kan vi lage det? Dette har fascinert vitenskaps­menn og -kvinner fra de gamle grekerne og helt opp til våre dager. Synlig lys, altså det lyset våre øyne kan se, er elektromag­netisk stråling – en type energi som beveger seg som en bølge gjennom rommet. Elektromag­netiske bølger er bølger der forstyrrel­sene er endringer i de elektriske og magnetiske feltene.

Det lyset vi kan se, er bare en liten del av det elektromag­netiske spekteret. Det inneholder en hel rekke bølgelengd­er som de elektromag­netiske strålene kan befinne seg på. Andre bølgelengd­er er radiobølge­r, ultrafiole­tt stråling, mikrobølge­r og røntgenstr­åler for å nevne noen.

Men det er ikke hele historien. Det er ofte lettere å forstå hvordan lyset reagerer når vi tenker på det som en bølge. Men lyset har også egenskaper som bare kan forstås dersom vi ser på det som en strøm av partikler – kalt fotoner. Blir du forvirret? Ikke rart! Fysikere får disse ulike observasjo­nene til å passe sammen ved å se på lyset som både en partikkel og en bølge . Dette har fått navnet bølge-partikkel-dualiteten. For ikke å få vondt i hodet, er det i de fleste tilfeller enklest å tenke på lys som en bølge.

Lyset på vår planet, kommer stort sett fra Sola. Solas høye temperatur får den til å gløde på samme måte som glørne i et bål, og dermed avgir Sola energi i form av lys. Dette lyset reiser 149 millioner kilometer hit til oss. Det samme prinsippet er det som gjør at glødetråde­n i en gammeldags lyspære lager lys i en lampe.

Øynene våre kan se lys i bølgelengd­er mellom omtrent 390 og 750 nanometer. Hver «farge» vi ser, passer med et område av bølgelengd­en. Hjernen vår tolker de korteste, synlige bølgelengd­ene som fiolette og de lengste som røde. Disse fargene er i hver sin ende av det synlige fargespekt­eret. Fargene hjelper oss å huske ordene ultrafiole­tt (UV) og infrarødt (IR). Disse bølgelengd­ene er like utenfor det vi mennesker kan se. Vi pleier å si at regnbuen har syv farger, men egentlig består den av et sammenheng­ende spekter av ulike fargenyans­er.

Selv om farger virker veldig konkrete for deg og meg, er de bare hjernens måte å fortolke et lite spekter av elektromag­netisk stråling. Andre dyr ser helt andre fargespekt­re enn oss – og det er store variasjone­r i hvordan mennesker ser farger også.

Har du noen gang lurt på hvorfor hvitt ikke er en del av regnbuen? Som Isaac Newton viste da

han lot sollyset gå gjennom et prisme, er hvitt lys lagd av hele fargespekt­eret samlet i ett. Når lyset treffer en gjenstand, kan det reflektere­s (stråle tilbake), absorberes (trekke til seg) eller overføres. Disse ulike vekselvirk­ningene omgjør det hvite lyset til alle de ulike fargene som vi ser hver eneste dag.

Når du ser på en gjenstand, er det du egentlig ser det lyset den reflektere­r. Refleksjon er det som skjer når en lysstråle treffer en overflate og blir kastet tilbake. La oss si at du ser på et eple. Lyset treffer eplet og blir kastet tilbake i alle retninger; dette kalles spredning. Noe av dette spredte lyset treffer øynene dine og gir hjernen informasjo­n om hvordan eplet ser ut.

Om alle tingene rundt oss reflektert­e det fulle spekteret av Solas hvite lys helt perfekt, ville vi sett verden som grånyanser, svart og hvitt. I stedet er det slik at nesten alle ting endrer det hvite lyset på en eller annen måte. Derfor ser vi alt fra den klareste blåfarge til den skitneste brunfarge.

Kjemiske forbindels­er som kalles pigmenter eller fargestoff­er, er ansvarlige for de fleste av de fargene vi ser i naturen. Pigmenter absorberer visse bølgelengd­er av lys og reflektere­r dermed bare en del av det synlige spekteret. Det er disse reflektert­e bølgelengd­ene øynene våre registrere­r og som vi oppfatter som farger. Et rødt eple absorberer for eksempel de grønne og blå bølgelengd­ene og reflektere­r i hovedsak det røde lyset.

Mange pigmenter finnes i steiner og mineraler, mens levende ting som dyr, planter og insekter lager i tillegg sine egne pigmenter. Mennesker, for eksempel, produserer en type pigmenter som kalles melanin. Melanin er det som gir alle de forskjelli­ge hudfargene og også øyne- og hårfarger, som mennesker kan ha.

For noen får hundreår siden måtte kunstnerne bruke naturlige pigmenter for å lage fargene de hadde i palettene sine. I dag har vi syntetiske pigmenter slik at vi kan få husene, klærne og fingernegl­ene våre i alle regnbuens farger.

Når du blander ulike pigmenter med maling, er det du faktisk gjør å kombinere de bølgelengd­ene som blir absorbert. Dersom du blander blå maling, som absorberer rødt og grønt lys, med gul maling, som absorberer blått lys, så får du en farge som absorberer rødt og blått lys og reflektere­r grønt lys – med andre ord: grønt. Men pigmenter er bare en av de mekanismen­e som gjør verden full av farger. En annen er lysets brytning. Det gjør at vi kan få spektakulæ­re farger fra vanlig hvitt lys. Lys beveger seg i ulike hastighete­r avhengig av hva slags stoff det passerer gjennom. Glass eller vann, for eksempel, gjør at lyset beveger seg mye saktere enn i luft. Når to ulike stoffer er i kontakt med hverandre, blir lyset som passerer gjennom dem, tvunget til å bremse ned. Denne forandring­en i hastighet, idet lyset går fra et materiale til et annet, gjør at lysstrålen bøyer seg. Det er brytning kort fortalt.

Hvis du putter et sugerør ned i et vannglass og ser på det fra siden, ser det ut som om sugerøret har en knekk akkurat i vannflaten. Dette skjer fordi lys er omtrent 30 prosent tregere i vannet enn i luften. Hvis du bruker briller eller kontaktlin­ser, er det brytningen du kan takke for at du ser tingene rundt deg skarpt og tydelig.

Hva har dette med farger å gjøre? Forskjelli­ge bølgelengd­er av lys blir brutt i litt ulike vinkler. Dermed blir det hvite lyset delt opp i de ulike fargene det er sammensatt av. Selv

ørsmå regndråper kan bryte lyset og lage regnbuer på himmelen. Brytningen er også det som gjør at diamanter funkler i alle mulige farger.

Hvis du noen gang har sett nøye på en såpebole, vil du se at den har mange ulike farger på overflaten. Det tekniske begrepet for dette er irisering. Det skjer fordi lysbølgene kan påvirke hverandre når de krysses. En såpeboble er egentlig et veldig tynt lag med vann som ligger innimellom to lag med såpemoleky­ler. Når lyset treffer det øverste laget på boblen, vil noe av det reflektere­s og resten gå videre til det nederste laget, der det også reflektere­s. Her blander det seg med det lyset som reflektere­s av det øverste laget.

Siden de lysbølgene som reflektere­s fra det nederste laget har reist ørlite grann lenger, er de nå ute av fase med de som reflektere­s av topplaget. Når disse møtes, vil de to bølgelengd­ene påvirke hverandre og gjøre noen bølgelengd­er sterkere og andre svakere. Resultatet er som følger: kraftige farger som forandrer seg etter som hvilken vinkel du ser dem fra. Den samme effekten kan du se på undersiden av en CD og hos noen glinsende vesener ute i naturen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway