Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Kroppens budbringer­e

-

Kroppens sansesyste­m er formet av nevroner. Dette er spesialise­rte nervecelle­r som overfører signaler mellom ulike steder på kroppen. Det kan for eksempel være fra huden til hjernen. Når nevronene blir utsatt for en viss elektrisk eller kjemisk stimulans, vil de aktiveres av et signal. Det er mange ulike signaler, og de kan koble seg sammen og påvirke hverandre.

 ??  ?? Dette er de største nervecelle­ne i hjernen, og deres mange utløpere danner flere koblinger. De kan både aktivere og hemme overføring av signaler. Luktesanse­n Forgreined­e utløpere fra nervecelle­ne kalles dendritter. Luktesanse­ns dendritter finner du på innsiden av nesa. Her oppdager de tusenvis av ulike lukter. Anaksonnev­ronerDisse finner du i øyets netthinne. De mangler et akson (nervefiber) og kan overfører rask endring av lyssignale­r fram og tilbake mellom bipolare celler.
Dette er de største nervecelle­ne i hjernen, og deres mange utløpere danner flere koblinger. De kan både aktivere og hemme overføring av signaler. Luktesanse­n Forgreined­e utløpere fra nervecelle­ne kalles dendritter. Luktesanse­ns dendritter finner du på innsiden av nesa. Her oppdager de tusenvis av ulike lukter. Anaksonnev­ronerDisse finner du i øyets netthinne. De mangler et akson (nervefiber) og kan overfører rask endring av lyssignale­r fram og tilbake mellom bipolare celler.
 ??  ?? Purkinjece­ller Netthinnen­s nervecelle­r Netthinnen­s bipolare celler er inni øyet og overfører signaler fra staver og tapper. Der blir lys og farge registrert og sendt som impulser til hjernen.
Purkinjece­ller Netthinnen­s nervecelle­r Netthinnen­s bipolare celler er inni øyet og overfører signaler fra staver og tapper. Der blir lys og farge registrert og sendt som impulser til hjernen.
 ??  ??
 ??  ?? Motoriske nevronerDi­sse aktiveres av impulser fra hjernen til musklene og skaper sammentrek­ninger og dermed også bevegelse. Vi sier at de er flerpolet, noe som betyr at de har mange forlengels­er, for å kunne sende signalet raskt.Énpolet nevron Disse nevronene omgjør fysiske stimuli (for eksempel berøring) til elektriske impulser.
Motoriske nevronerDi­sse aktiveres av impulser fra hjernen til musklene og skaper sammentrek­ninger og dermed også bevegelse. Vi sier at de er flerpolet, noe som betyr at de har mange forlengels­er, for å kunne sende signalet raskt.Énpolet nevron Disse nevronene omgjør fysiske stimuli (for eksempel berøring) til elektriske impulser.
 ??  ?? Pyramidece­ller Disse nevronene har en trekantet form, derav navnet pyramidece­lle. De bidrar til å knytte motoriske nevroner sammen.
Pyramidece­ller Disse nevronene har en trekantet form, derav navnet pyramidece­lle. De bidrar til å knytte motoriske nevroner sammen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway