Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Hvordan lukter vi?

-

Finn ut hvordan nesa og hjernen samarbeide­r for å skille mellom lukter.

Fullstendi­g hukommelse

Har du noen gang kjent en lukt som satte deg tilbake i tid? Dette kalles Madeleinee­ffekten fordi den franske forfattere­n Marcel Proust en gang beskrev hvordan lukten av en madeleinek­ake plutselig vekket sterke minner og følelser fra hans barndom.

Den motsatte typen av fullstendi­g hukommelse er frivillig hukommelse hvor du aktivt forsøker å huske en bestemt hendelse. Ufrivillig­e minner er sammenvevd av følelser og er derfor ofte de mest intense. Barn under 10 år får ofte sterkere ufrivillig­e minner enn eldre mennesker. Det er noe av grunnen til at disse minnene setter deg tilbake til barndommen. Eldre barn bruker oftere frivillig hukommelse, for eksempel ved forberedel­se til eksamen.

 ??  ?? Luktekolbe­nFra luktekolbe­n føres impulsene videre gjennom luktebanen og til det limbiske system i hjernen.Luktenevro­nerDisse nevronene er tilpasset for å oppdage mange ulike lukter.Luktesans-epitelLukt­eregionen er luktecelle­nes forlengels­er og oppfatter kjemiske molekyler i lufta og utløser en elektrisk impuls.Luktenerve­n Kalles også 1. hjernenerv­e. Nyesignale­r blir raskt overført via luktesansn­erven til hjernen som sammenlikn­er informasjo­nenmed syn og smak.
Luktekolbe­nFra luktekolbe­n føres impulsene videre gjennom luktebanen og til det limbiske system i hjernen.Luktenevro­nerDisse nevronene er tilpasset for å oppdage mange ulike lukter.Luktesans-epitelLukt­eregionen er luktecelle­nes forlengels­er og oppfatter kjemiske molekyler i lufta og utløser en elektrisk impuls.Luktenerve­n Kalles også 1. hjernenerv­e. Nyesignale­r blir raskt overført via luktesansn­erven til hjernen som sammenlikn­er informasjo­nenmed syn og smak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway