Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Kryssende sanser

-

Synestesi er en fascineren­de, og enda ikke fullt ut forstått tilstand. Hos noen mennesker er to eller flere av de fem sansene sammenkobl­et, slik at når en enkelt følelse blir utløst, så vil også noen de andre sansene bli aktivert. Eksempler er at når bokstaven A dukker opp, så ses den alltid i rødt eller ved å se tallet 1, så utløses en smak av epler. Syn kan utløse lukter, en samtale kan utløse smaker. Noen ser toner som farger. Musikeren Maria Mena har sagt at hun gjør dette. Mennesker med synestesi opplever det ikke som en lidelse eller sykdom. Faktisk tenker ikke mange på det de opplever som noe uvanlig, og de kunne ikke forestille seg å leve uten det. Det er ofte arvelig, og det kan være mer vanlig enn vi tror. Vi vet at personer med synestesi har strukturel­le forskjelle­r i hjernen. Mer informasjo­n om denne tilstanden er tilgjengel­ig fra UK Synaesthes­ia Associatio­n (www.uksynaesth­esia.com).

 ??  ?? De som ikke har synestesi, strever med å se en trekant av 2-ere i et område med 5-ere. Men en med synestesi kan se 2-erne som røde og 5-erne som grønne, og trekanten er lett å se.
De som ikke har synestesi, strever med å se en trekant av 2-ere i et område med 5-ere. Men en med synestesi kan se 2-erne som røde og 5-erne som grønne, og trekanten er lett å se.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway