Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Ganglag

Gangen er veldig forskjelli­g fra person til person.

-

Har du noen gang lagt merke til hvordan du kan kjenne igjen en venn som nærmer seg før personen kommer nær nok til at du ser detaljene – rett og slett på grunn av måten han eller hun går på? Dette kommer av at hvert enkelt menneskes gange, eller ganglag, er unikt. Små variasjone­r i lemmenes lengde, størrelsen på musklene, vinklene på leddene, for ikke å snakke om det komplisert­e samarbeide­t musklene imellom som driver oss framover, gjør at hver enkelt av oss har en helt karakteris­tisk gange. En analyse av ganglaget er basert på en mengde forskjelli­ge bevegelses­parametre fra video- opptak eller sensorer. Slik informasjo­n omfatter hastighet, skrittleng­de, skrittbred­de, vinkelen på leddene i bevegelse, og hvordan leddene roterer og reagerer på de forskjelli­ge kinetiske kreftene gjennom hele skrittet. Når opplysning­ene er registrert, omdannes de til en matematisk beskrivels­e av personens gange. En analyse av ganglaget er diskré – det kreves ingen fysisk kontakt med personen, og analysen kan til og med gjøres i skjul for å identifise­re kriminelle.

«En analyse av ganglaget er diskré – det kreves ingen fysisk kontakt med personen»

 ??  ?? Når den forreste foten er i kontakt med bakken, kalles det standfasen. Når den forreste foten ikke er i kontakt med bakken, kalles det svingfasen. Hvor lang tid hver enkelt fase tar, er svært individuel­t, da det henger sammen med skjelettet og musklenes oppbygning.
Når den forreste foten er i kontakt med bakken, kalles det standfasen. Når den forreste foten ikke er i kontakt med bakken, kalles det svingfasen. Hvor lang tid hver enkelt fase tar, er svært individuel­t, da det henger sammen med skjelettet og musklenes oppbygning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway