Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

0–65 km/t på tre skritt

Sjekk ut stadiene geparden går gjennom for å komme opp i 65 km/t på tre skritt.

-

1. Fotfeste

Geparden bruker de harde, grove potene og de kraftige klørne, som alltid er ute, for å få best mulig fotfeste. Ryggraden trekker seg sammen som en fjær, og hodet senkes.

2. Utskytning

Ryggraden strekker seg lynraskt utover, driver bakbeina ned i bakken og skyter geparden framover. De sterke, smidige musklene utvider seg samtidig og øker elastisite­ten, noe som igjen forsterker framdrifte­n.

3. Fraspark

Rygg- og beinmuskul­aturen gir tilsammen geparden et enormt sprang. Mellom hver gang bakbeina treffer bakken, kan den ha tilbakelag­t 7,6 meter i lufta. Når neste skritt skal tas, plantes det motsatte bakbeinet i bakken og prosessen gjentas. Geparden kan ta tre skritt i sekundet.

 ??  ?? RyggradRyg­graden er svært fleksibel og har utviklet seg slik at den bøyer seg ved hvert steg. Det virker som en fjæring for gepardens bakbein.ØyneGepard­ens øyne er avlange og gir den et vidvinklet synsfelt. Dettekomme­r godt med når den speider etter bytter i sitt naturlige leveområde;Afrikas åpne sletter.Lang neseSeilfi­skens lange nebb gjør at den likner på sverdfiske­n og marlinen. Alle tre er piggfinnef­isker.
RyggradRyg­graden er svært fleksibel og har utviklet seg slik at den bøyer seg ved hvert steg. Det virker som en fjæring for gepardens bakbein.ØyneGepard­ens øyne er avlange og gir den et vidvinklet synsfelt. Dettekomme­r godt med når den speider etter bytter i sitt naturlige leveområde;Afrikas åpne sletter.Lang neseSeilfi­skens lange nebb gjør at den likner på sverdfiske­n og marlinen. Alle tre er piggfinnef­isker.
 ??  ?? På et øyeblikk kan seilfisken gjøre kroppen sin lyseblå og stripete når dener opprømt, noe som forvirrer byttene og gjørdem lettere å fange.
På et øyeblikk kan seilfisken gjøre kroppen sin lyseblå og stripete når dener opprømt, noe som forvirrer byttene og gjørdem lettere å fange.
 ??  ??
 ??  ?? Strømlinje­formetSeil­fisken har en slank og elegant kropp.
Strømlinje­formetSeil­fisken har en slank og elegant kropp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway