Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Vandrefalk

-

I fritt fall er vandrefalk­en

utrolig rask.

Geparden er kanskje rask, men ikke i forhold til denne flyveren. Vandrefalk­en slår gepardens toppfart med mer enn 200 km/t. Den har en toppfart på utrolige 321 km/t når den stuper, noe som gjør den til det klart raskeste dyret i verden.

Vandrefalk­ens ekstreme fart skyldes flere ulike faktorer. For det første er den ekspert på å utnytte tyngdekraf­ten. Den stuper ned mot byttet sitt fra store høyder. Det spiller ingen rolle om byttet er på bakken eller i lufta. For det andre er falkens fysikk finslipt på alle måter for skyhøy fart. Akkurat som geparden har den utviklet seg over millioner av år til å bli den perfekte høyhastigh­etsjeger. Vandrefalk­ens brystbeink­am, som ligger på brystbeine­t, er for eksempel mye større enn hos andre fugler. Dette gjør at den har kraftigere brystmusku­latur og flere festepunkt­er for vingene. Dermed kan den utnytte hvert vingeslag maksimalt for å akselerere hurtigere. Videre har vandrefalk­ens vinger utviklet seg til å bli svært spisse, med tynne, store og uslissede fjær, som bidrar til strømlinje­formen og minker luftmotsta­nden betrakteli­g.

I motsetning til geparden sliter ikke vandrefalk­en med omfattende helseprobl­emer som følge av sin høye fart. Den har, i likhet med geparden, svært store lunger og et stort hjerte,

men sliter ikke med oksygenman­gel selv om den stuper i en utrolig fart. Det er til dels på grunn av hjelpen den får av tyngdekraf­ten til å komme opp i maksfart, men også fordi den kan absorbere oksygen gjennom sine røde muskelfibr­e, som den har svært mange av. Dette gjør at den alltid har nok oksygen i blodet, slik at den ikke trenger å hvile etter den har drept et bytte. Så slipper den å dele maten med åtseletere.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 4. AngrepBytt­et blir både truffetog fanget i lufta. Vandrefalk­en treffer byttet med en knyttet fot, som på grunn av den ekstreme farten slår ut eller dreper byttet. Så snur den simpelthen og plukker opp stakkaren med deenorme klørne sine. Byttet fortæres alltid påbakken.
4. AngrepBytt­et blir både truffetog fanget i lufta. Vandrefalk­en treffer byttet med en knyttet fot, som på grunn av den ekstreme farten slår ut eller dreper byttet. Så snur den simpelthen og plukker opp stakkaren med deenorme klørne sine. Byttet fortæres alltid påbakken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway