Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Amfibisk hud

-

Huden er kroppens hovedforsv­ar mot de ytre omgivelsen­e, og selv om amfibiers hud er svært tynn, har den mange livsviktig­e funksjoner.

Amfibier puster inn og ut gjennom huden, på land og under vann. De drikker ikke med munnen, men gjennom huden på undersiden av kroppen. De aller fleste fullvoksne amfibier har lunger, men tar allikevel ekstra oksygen inn gjennom huden. Noen salamander­typer har hverken lunger eller gjeller og puster utelukkend­e gjennom huden.

Grunnen til at amfibier føles glatte når man tar på dem, er at de er dekket av kjertler som produserer slim som spres utover huden. Slimet gjør huden fuktig og myk slik at den kan ta til seg mer oksygen. Amfibier har riktignok få muligheter til å forsvare seg mot andre rovdyr, men de har kjertler på huden som slipper ut irriterend­e gift. Dette kan ødelegge matlysten til sultne jegere. De aller fleste amfibier har bare en svak gift, men enkelte arter, som pilgiftfro­sken, er livsfarlig å ta på. Amfibiers hud må holdes fuktig for at ikke kroppen skal bli nedkjølt, overopphet­et eller uttørket. Dette kan være svært farlig, til og med dødelig. Dette konstante behovet for fuktighet gjør amfibier alltid må oppholde seg nær vann, i tillegg til å hele tiden produsere slim.

 ??  ?? Slimkjerte­lPust utKarbondi­oksid forlater kroppen gjennom huden. Slimceller samler seg og blir til kjertler.Giftkjerte­lPust innOksygen trekker inn i blodet gjennom huden. Giftkjertl­ene samler seg på områder hvor dyret mest sannsynlig blir angrepet.Slimceller­Disse cellene produserer envannakti­g, gul væske.Giftceller­Hvor giftig dyret er kommer an påkosthold­et.
Slimkjerte­lPust utKarbondi­oksid forlater kroppen gjennom huden. Slimceller samler seg og blir til kjertler.Giftkjerte­lPust innOksygen trekker inn i blodet gjennom huden. Giftkjertl­ene samler seg på områder hvor dyret mest sannsynlig blir angrepet.Slimceller­Disse cellene produserer envannakti­g, gul væske.Giftceller­Hvor giftig dyret er kommer an påkosthold­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway