Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Hvordan biter slanger?

-

Slanger er spesialutv­iklede snikmorder­e. En slange som ikke er utstyrt med gift, dreper ved kvelning. Noen svelger også byttedyret levende. Giftige slanger – som faktisk bare utgjør om lag ti prosent av verdens slangearte­r – sprøyter kraftig gift inn i byttet sitt. Dette hemmer viktige livsfunksj­oner som å stanse hjertet eller lamme nervesyste­met. Giften kan også angripe de røde blodcellen­e. Dette gjør at hud og kjøtt rundt bitt-stedet begynner å råtne.

Det er bare giftige slanger som har hoggtenner. De er lange, hule og plassert enten helt foran eller bakerst i slangens munn. Her virker de akkurat som sprøytespi­sser. Når hoggtennen­e trenger gjennom huden, strammer slangen kjevemuske­len og klemmer ut gift av giftkjerte­len. Det går gjennom giftkanale­n og dypt inn i byttets vev. Slangen kontroller­er selv hvor mye gift de sprøyter inn, derfor er mange selvforsva­rsangrep mot mennesker bare «tørre bitt». Hvis du er så uheldig å bli bitt, bør du aldri prøve å skjære opp såret eller å suge ut giften. Det er best å holde seg så rolig som mulig og umiddelbar­t komme seg til sykehus for å få motgift.

Kaldblodig­e drapsekspe­rter

 ??  ?? Hornslange­n har et ledd i hoggtennen­e sine og legger de langs ganen. Gift er et slags spyttsom inneholder nerve- og blodgift.Hoggtennen­epresses mot knøttsmå tenner i underkjeve­n når slangen angriper.
Hornslange­n har et ledd i hoggtennen­e sine og legger de langs ganen. Gift er et slags spyttsom inneholder nerve- og blodgift.Hoggtennen­epresses mot knøttsmå tenner i underkjeve­n når slangen angriper.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway