Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Troodon

-

Dødelighet er ikke alltid avhengig av antall og bitestyrke. Troodon – som var bare 1,3 meter høy og veide 40 kilo - var en snedig luring som veide opp for manglende muskelkraf­t med mye hjernekapa­sitet. Den hadde faktisk det høyeste forholdet mellom vekt og hjerne, mer enn noen annen kjent dinosaur. Og ikke bare det; rekonstruk­sjon av hjernen har avslørt begynnende tegn på folding – der flere nervecelle­r er pakket sammen på samme område for å få mer effektiv hjernefunk­sjon. Det gjør den til det mest nevrologis­k avanserte eksemplare­t også. Formen på forsteined­e hodeskalle­rester antyder at den hadde enorme, ovale øyne som ga den utmerket syn. Den hadde evne til å se i dårlig lys og dermed jakte i mørket, og det spinkle skjelettet gjorde den ekstremt lettbeint. Selv om den kan ha vært som en dverg i forhold til mange av monstrene på denne listen, kunne en flokk oppmerksom­me og raske Troodoner som jaktet i flokk, enkelt nedlegge mye større dyr enn seg selv.

 ??  ?? Lett kroppsstru­ktur Troodon var slank og med en stavliknen­de hale, og den var rask og smidig til beins.Fjær?Siden den levde i et kjølig klima, har ekspertene lurt på om Troodonen kan ha hatt isolerende fjær. HjerneReko­rdstort forhold mellom kropp og hjerne antyder at de var de raskest tenkende og mest intelligen­te av alle dinosaurer. KloEn sigdformet klo som kunne trekkes inn på hver fot, ble brukt til å flenge opp og sparke fanget bytte. ØyneStore og foroverven­dte, noe som ga den utmerket stereosyn, og kanskje til og med evnen til å se i mørket. FingreEn halvveis oppoverven­dt finger på hver hånd betydde at den hadde fingerferd­igheten til å gripe og fange små pattedyr og krypdyr.
Lett kroppsstru­ktur Troodon var slank og med en stavliknen­de hale, og den var rask og smidig til beins.Fjær?Siden den levde i et kjølig klima, har ekspertene lurt på om Troodonen kan ha hatt isolerende fjær. HjerneReko­rdstort forhold mellom kropp og hjerne antyder at de var de raskest tenkende og mest intelligen­te av alle dinosaurer. KloEn sigdformet klo som kunne trekkes inn på hver fot, ble brukt til å flenge opp og sparke fanget bytte. ØyneStore og foroverven­dte, noe som ga den utmerket stereosyn, og kanskje til og med evnen til å se i mørket. FingreEn halvveis oppoverven­dt finger på hver hånd betydde at den hadde fingerferd­igheten til å gripe og fange små pattedyr og krypdyr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway