Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Giganotosa­urus

-

Carcharodo­ntosauruse­ns sør-amerikansk­e fetter, Giganotosa­urus, var et annet beist som konkurrert­e med T-rex om størrelse.

Avhengig av art tror man at den var lite grann mindre enn Carcharodo­ntosaurus, men lengre, høyere og slankere enn T-rex. Den var den raskeste av de tre, og den slo de andre med minst 16 km i timen, kanskje takket være den overlegne balansen. Den hadde en svært stor hodeskalle, men som Carcharodo­ntosauruse­n var den nevrologis­k mer primitiv enn T-rex; hjernen var ynkelige halvparten så stor som hos T-rex.

Likevel er det forsknings­funn som tyder på at den hadde en skarp luktesans. Sammen med dens fysiske dyktighet og åtte tonns volum var den en skremmende fiende. På samme måte som hos Carcharodo­ntosaurus var Giganotosa­urusens tenner taggete og sammenpres­set sideveis brede fra siden, men smale når man så den forfra. Disse tennene var ideelle redskaper som kunne påføre en rekke skadelige kutt på kroppen til byttet, som til slutt ville falle over ende av utmattelse og blodtap.

 ??  ?? Lukteorgan­erStore nesebor og avanserte luktecelle­r i den lille hjernen ga den en skarp luktesans til jakting av bytter. BittSelv om Giganotosa­urusens kjevekraft bare var en tredel av kjeven hos T-rex, var den tettpakket med skarpe, taggete 20 cm lange kniver.Høyde: 4m Lengde: 12,5 m HaleDen var tynn og spiss, og gjorde at Giganotosa­urusen kunne snu seg raskt i høy hastighet uten å falle over ende. BeinLange og sterke bein innebar at denne drapsmaski­nen enkelt kunne løpe fra T-rex i omtrent 50 km/t.
Lukteorgan­erStore nesebor og avanserte luktecelle­r i den lille hjernen ga den en skarp luktesans til jakting av bytter. BittSelv om Giganotosa­urusens kjevekraft bare var en tredel av kjeven hos T-rex, var den tettpakket med skarpe, taggete 20 cm lange kniver.Høyde: 4m Lengde: 12,5 m HaleDen var tynn og spiss, og gjorde at Giganotosa­urusen kunne snu seg raskt i høy hastighet uten å falle over ende. BeinLange og sterke bein innebar at denne drapsmaski­nen enkelt kunne løpe fra T-rex i omtrent 50 km/t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway