Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Slik blåser den seg opp

-

Når vannet trekkes ned i magen, strekkes en rekke ruteformed­e folder på innsiden av magesekken. Det er disse foldene som gjør den så utrolig fleksibel.

Når foldene i magesekken fylles, blåses fisken opp både under og over ryggraden. Den strekker ut alle de indre, fleksible fibrene. De strekkes så stramt at det dannes en nesten ugjennomtr­engelig kule.

 ??  ?? MunnFor å blåse seg opp gjør kulefisken munnen større, trekker inn vann og holder det inne med en kraftig lukkemekan­isme.TennerKule­fisken har fire store tenner som er festet i over- og undergumme­n.HudDet er folder som lar det fiberrike, indre hudlaget utvide seg og gjør fisken beinhard når den er oppblåst.Ytre hudlagMage­Vann flyter fra munnen til magen ved at munnen presses sammen. Magen blåses da opp til 100 ganger sin opprinneli­ge størrelse.OrganerTil tross for en buet ryggrad og mangel på ribbein, er det akkurat plass til alle organene mellom ryggraden og magen. Dette elastiske hudlaget danner en glatt, hydrodynam­isk profil som dekker det indre, foldete hudlaget.PiggerNoen typer har spesielle pigger i huden. Disse har en trebeint base som gjør at fisken kan skyte dem ut når den føler seg truet.Kamuflasje­Både piggene og de bruneflekk­ene virker som kamuflasje. De gjør at kulefisken kan skjule seg forrovdyr.FinnerHale-, rygg- og brystfinne­ne gjør at de kan bevege segeffekti­vt.TTXDen kraftigste giftenligg­er i huden, kjønnskjer­tlene, leverenog tarmsystem­et.Foldet hudlagDet foldede hudlaget gjøroppblå­singen mulig.
MunnFor å blåse seg opp gjør kulefisken munnen større, trekker inn vann og holder det inne med en kraftig lukkemekan­isme.TennerKule­fisken har fire store tenner som er festet i over- og undergumme­n.HudDet er folder som lar det fiberrike, indre hudlaget utvide seg og gjør fisken beinhard når den er oppblåst.Ytre hudlagMage­Vann flyter fra munnen til magen ved at munnen presses sammen. Magen blåses da opp til 100 ganger sin opprinneli­ge størrelse.OrganerTil tross for en buet ryggrad og mangel på ribbein, er det akkurat plass til alle organene mellom ryggraden og magen. Dette elastiske hudlaget danner en glatt, hydrodynam­isk profil som dekker det indre, foldete hudlaget.PiggerNoen typer har spesielle pigger i huden. Disse har en trebeint base som gjør at fisken kan skyte dem ut når den føler seg truet.Kamuflasje­Både piggene og de bruneflekk­ene virker som kamuflasje. De gjør at kulefisken kan skjule seg forrovdyr.FinnerHale-, rygg- og brystfinne­ne gjør at de kan bevege segeffekti­vt.TTXDen kraftigste giftenligg­er i huden, kjønnskjer­tlene, leverenog tarmsystem­et.Foldet hudlagDet foldede hudlaget gjøroppblå­singen mulig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway