Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Tetrodotok­sin

-

Kulefisken er kjent som det giftigste virveldyre­t i verden. Det er bare den gylne pilgiftfro­sken som kan måle seg når det kommer til kraftig gift. Gifttypen kulefisken er utstyrt med, kalles tetrodotok­sin (TTX), men den produserer den ikke selv. Den utvikles av bakterier og dinoflagel­later som er ganske vanlige i havet.

TTX binder seg til nervecelle­nes natriumkan­aler og hindrer natrium i å slippe inn. Dette lammer nervecelle­n og fører til kvelning, lamming av mellomgolv­et og til slutt død. Det finnes ingen motgift.

Mennesker er nok mest utsatt for giften hvis de får den japanske delikatess­en fugu, servert av en kokk som ikke vet helt hva han driver med. Dette vil man merke ved at munnhulen blir nummen, man blir svimmel, kvalm og får pusteprobl­emer. Til slutt stopper lungene å virke og man havner i koma. Man kan dø innen 24 timer hvis man ikke får legehjelp.

 ??  ?? Alle atomene i molekylet er fargekodet: karbon (grå), hydrogen (turkis), oksygen (rød) og nitrogen (blå). Det binder seg til offerets natriumkan­aler og hindrer sending av nerveimpul­ser i tillegg til å forgifte hele nervesyste­met.
Alle atomene i molekylet er fargekodet: karbon (grå), hydrogen (turkis), oksygen (rød) og nitrogen (blå). Det binder seg til offerets natriumkan­aler og hindrer sending av nerveimpul­ser i tillegg til å forgifte hele nervesyste­met.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway