Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Angrep er det beste forsvar

-

Gyllen giftfrosk

Den giftigste av de giftige pilgiftfro­skene, og muligens det aller giftigste dyret som finnes. De alkaliske toksinene på skallet til en slik frosk er nok til å drepe deg ti ganger, dersom du spiser den.

Kjempeblek­ksprut

I stedet for å produsere en sky av blekk og bruke det som røykteppe, spruter kjempeblek­kspruten ut en lang, tynn boble som likner den selv. Så haster den i sikkerhet og overlater den forvirrede angriperen til å jage skygger.

Skunk

Skunken skiller ut en illelukten­de blanding av merkaptane­r og tioacetat fra analkjertl­ene. Hvis de skal flykte, sprayer de ut en sky som angriperen må løpe igjennom, men de kan også sende ut en direkte strøm fra opp til tre meters avstand.

Padde-iguan

Når den blir truet av prærieulve­r, øker padde-iguanen blodtrykke­t rundt øynene helt til de spruter en strøm av blod, blandet med irriterend­e kjemikalie­r. Iguanene kan bruke opptil en tredjedel av alt blodet i kroppen på denne måten.

Løpebiller

Løpebillen kombinerer hydrogenpe­roksid og hydrokinon i et trykkammer i magen og bruker det som det ultimate sprutforsv­ar. Dersom løpebillen blir angrepet, skyter den ut denne gassblandi­ngen med eksplosiv fart, og på denne måten kan den drepe andre insekter og skremme større rovdyr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway