Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Hvilke skapninger har eksoskjele­tt?

-

Skorpion

Babyskorpi­oner er i utgangspun­ktet myke og skjøre skapninger som blir båret rundt av moren sin, men eksoskjele­ttet hardnes fort. Skorpionen­s eksoskjele­tt skiller seg ut ved at det lyser opp under ultrafiole­tt lys.

Edderkopp

Restene som ligger igjen etter en edderkopp som har gjennomgåt­t hudskifte og kvittet seg med et ekoskjelet­t, er lett gjenkjenne­lige; selv beina ligger igjen, og du kan til og med se de små hårene.

Krabbe

Krabbens brede, beskyttend­e skall går over hele ryggen og kalles carapax. Naxia-krabbens eksoskjele­tt fungerer også som kamuflasje, da det har små kroker som korall fester seg på. Kokosnøttk­rabben (over) er faktisk så stor at den bruker en hel måned på å kvitte seg med skallet og vente på at det nye hardner.

Millipede

Det lange sylinderfo­rmede skallet forsterkes av harde mineraler. Giftige kjemikaler kan også slippes ut på utsiden for å skremme bort rovdyr eller hvis tusenbeine­t føler seg truet.

Pseudocreo­botra ocellata

Disse knelerne går gjennom hudskifte mellom fem og ti ganger. De slutter vanligvis med dette når de er fullvoksne og har fullt funksjonel­le vinger.

Hummer

Skalldyren­es eksoskjele­tter er forsterket med kalsium og består av flere plater. Hormoner som produseres i hummerens øyne, forteller resten av kroppen når det er på tide å bytte hud. Når man koker en hummer, endres fargen fra blå-svart til rødt. Dette skjer fordi enkelte pigmenter i eksoskjele­ttet blir knallrøde når de

utsettes for varme.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway