Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Å vokse ut av skjelettet sitt

-

Kroppen til et leddyr vil fortsette å vokse fram til dyret er voksent. Eksoskjele­tet vokser derimot ikke. Når skallet begynner å bli trangt (kanskje én eller to ganger i året), er det på tide å produsere et nytt og kvitte seg med det gamle. Dette hudskiftet kalles ecdyse.

Det nye, myke eksoskjele­ttet bygges under det gamle, og når tiden er inne, vil det gamle løsne fra kroppen så dyret kan dra seg ut av det.

Når det ytre skjellet har løsnet, vil dyret blåse seg så mye opp som mulig, slik at det nye skjelettet blir strukket så langt det lar seg gjøre før det stivner helt. Denne midlertidi­ge utvidelsen oppnås ved å forflytte kroppsvæsk­er fra dyrets myke kroppsdele­r til andre områder. Insekter som puster gjennom trakiale rør, kan også pumpe seg opp ved å ta inn mer luft enn vanlig.

Prosessen som gjør skallet hardt og mørkere i fargen, kaller sklerotise­ring. Overfladis­k herding kan gjøres på et par timer, men permanent, strukturel­l forsterkni­ng og fargeendri­ng tar ofte flere dager eller uker. Før det nye eksoskjele­ttet har blitt herdet ferdig, er det bleke dyret helt mykt og derfor svært sårbart for rovdyr. Det vil derfor ofte gjemme seg bort helt til det nye skjelettet er hardt nok.

 ??  ?? I klassisk, kinesisk medisin brukes sangsikade­ns skall til å kurere ulike sykdommer.
I klassisk, kinesisk medisin brukes sangsikade­ns skall til å kurere ulike sykdommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway