Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Stikket

-

Skorpionen er rask, hardfør og sterk, men langt fra usårbar. Å være avhengig av ren styrke i kamp mot byttedyr på størrelse med dem selv, er risikofylt. For å bedre sjansene for seier er alle skorpioner utstyrt med hurtigvirk­ende gift som injiseres gjennom en hul giftbrodd ytterst på halen.

Skorpiongi­ft er en cocktail av hundrevis av ulike nervegifte­r og enzymhindr­ere. Dette er kjemikalie­r som gjør at skorpionen kan ødelegge flere ulike, livsviktig­e funksjoner samtidig. Noen giftstoffe­r lammer musklene, andre fører til celleskade. Skorpionen har til og med utviklet ulik gift til ulike typer byttedyr. Insekter og pattedyr har for eksempel nervesyste­mer som fungerer på vidt forskjelli­ge måter, så ved å kombinere alle disse forskjelli­ge giftstoffe­ne til én enkelt gift, har skorpionen utviklet et supervåpen som kan ta knekken på nesten alt. Heldigvis er mennesker som regel for store til at skorpiongi­ft er livsfarlig; kun 25 skorpionar­ter i verden er farlige for oss.

 ??  ?? HårDisse mikroskopi­skehårene gjør at skorpioner oppfatter den minste berøringel­ler endring i lufta.BroddEn hul nål injiserer gift ibyttet.
HårDisse mikroskopi­skehårene gjør at skorpioner oppfatter den minste berøringel­ler endring i lufta.BroddEn hul nål injiserer gift ibyttet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway