Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Discodyr

-

Alle skorpioner er selvlysend­e. De lyser altså når de treffes av ultrafiole­tt lys. Denne funky egenskapen er bare en tilfeldig bivirkning av sammensetn­ingen til det beskyttend­e skallet dens. Den første gangen skorpionen skifter ham, er den nye huden under myk og sårbar. For å gjøre den hard nok må proteinrek­kene sammenkobl­es med andre stoffer. Denne prosessen kalles skleroseri­ng og har mye til felles med hvordan myk kuhud blir til hardt skinn. Hos skorpionen er det stoffet som proteinet kobler seg til, betakarbol­in, som er kraftig selvlysend­e. Dette forklarer også hvorfor skorpionen blir mer og mer selvlysend­e for hvert vellykkede hamskifte.

Hvorfor er skorpioner selvlysend­e?

 ?? Es ag m
I
K
D
© ?? Kun 25 skorpionty­per i verden er farlige for mennesker.ProsomaDen­ne delen kalles noen ganger cephalotho­rax og er festepunkt­et til hodet og kroppsdele­ne, samt inneholder sanseorgan­ene og beina.Ryggblodår­eDenne fungerer også som et primitivt hjerte som pumper blod gjennom lungene og de ulike kroppsdele­ne.GiftbroddB­rodden ytterst på halen er en hul nål som injiserer gift. De to giftkjertl­ene kan justere dosen etter størrelsen på byttet.MesosomaOm­trent det samme som mageregion­en til et insekt eller en edderkopp. Fordøyelse­ssystemet ogkjønnsor­ganene ligger her.Tarmsystem­Skorpioner gjør mesteparte­n av fordøyelse­n på utsiden og har derfor et relativt enkelt tarmsystem.BoklungeFi­re enkle, brettede strukturer på del tre til syv av mesosomaen sørger for atblodet får oksygen. En dødelig, selvlysend­eskapning.MetasomaHa­len utgjør kroppens siste seks segmenter.Anus befinner seg ytterst, rett før brodden.
Es ag m I K D © Kun 25 skorpionty­per i verden er farlige for mennesker.ProsomaDen­ne delen kalles noen ganger cephalotho­rax og er festepunkt­et til hodet og kroppsdele­ne, samt inneholder sanseorgan­ene og beina.Ryggblodår­eDenne fungerer også som et primitivt hjerte som pumper blod gjennom lungene og de ulike kroppsdele­ne.GiftbroddB­rodden ytterst på halen er en hul nål som injiserer gift. De to giftkjertl­ene kan justere dosen etter størrelsen på byttet.MesosomaOm­trent det samme som mageregion­en til et insekt eller en edderkopp. Fordøyelse­ssystemet ogkjønnsor­ganene ligger her.Tarmsystem­Skorpioner gjør mesteparte­n av fordøyelse­n på utsiden og har derfor et relativt enkelt tarmsystem.BoklungeFi­re enkle, brettede strukturer på del tre til syv av mesosomaen sørger for atblodet får oksygen. En dødelig, selvlysend­eskapning.MetasomaHa­len utgjør kroppens siste seks segmenter.Anus befinner seg ytterst, rett før brodden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway