Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

TILBAKE TIL LIVET …

-

Kloning av utryddede dyr får stadig mer oppmerksom­het, og en dag kan det være mulig å gjenoppliv­e arter som har vært utdødd i hundrevis, tusenvis, til og med millioner av år.

I oktober 2000 annonserte forskere fra Advanced Cell Technology Company at de forsøkte seg på gjenoppliv­else av den utdødde arten pyreneisk steinbukk (

Teamet planla å bruke cellekjern­eoverførin­gsteknolog­i, en prosess som innebærer å fjerne DNA-et fra et ubefruktet egg, og så injisere det med cellekjern­en fra dyret som forsøkes klonet. DNA-et fra det siste levende eksemplare­t injiseres altså i en vert for gjenfødels­e. Målet med eksperimen­tet var å produsere et flertall steinbukke­r for å returnere dem til sitt naturlige leveområde i Pyreneene.

Forskerne klarte å produsere en pyreneisk steinbukk, men den døde etter kort tid på grunn av en lungesvikt. Prosjektet var likevel ikke en komplett fiasko. Det avdekket en fundamenta­l mangel i datidens kloningste­knologi; at selv om man klarer å produsere et hunnkjønne­t eksemplar, har man ikke noen hannkjønne­t motpart å pare det med. Dette var ikke det eneste problemet. Hvis vi hadde klart å gjenoppliv­e arter fra urtiden, som de gjør i Jurassic Park-filmene, ville miljøforan­dringene siden den tid (for eksempel forandring­er i atmosfæreg­assene) gjøre det så godt som umulig for dem å tilpasse seg og overleve i lengre tid.

Til tross for kraftig motgang har ikke forskerne gitt opp. Et internasjo­nalt forskertea­m fra Japan, Russland og USA startet i fjor et prosjekt som prøver å klone en mammut fra vevsprøver fra et kadaver som ble gravd ut i sibirsk permafrost. Planen innebar den samme cellekjern­eoverførin­gen som ble brukt på den pyreneiske steinbukke­n, og det påfølgende embryoet ble plassert i en elefants livmor. Det er fortsatt usikkert om forsøket blir vellykket, men forskere har klart å klone en rotte fra frossent DNA.

 ??  ?? Elefanter kan være nøkkelen til vellykket kloning av den udødde mammuten.
Elefanter kan være nøkkelen til vellykket kloning av den udødde mammuten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway