Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

Dagens kritisk utrydnings­truede dyre- og plantearte­r

-

Vi har valgt ut et knippe dyr og planter som er klassifise­rt som kritisk truet på Verdens naturvernu­nions rødliste over truede arter.

Florida – for det meste ved Apalachico­la-elva Trusselhis­torie: 1997 – Sårbar 2011 – Kritisk truet Populasjon­strend: Minkende

Leveområde: Raviner Trusler: Hogst, lokalt dyreliv Beskrivels­e: Floridabar­lind finnes bare i et område i det nordlige Florida på 10 kvadratkil­ometer, mellom 15 og 30 meter over havet. Det er et tre i barlindsle­kten som blir omtrent 6 meter høyt. Treet er diøcisk, så hannlige og hunnlige kongler vokser på forskjelli­ge planter. Treet er også giftig for mennesker. Tømmerhogs­t gjennom nittenhund­retallet reduserte leveområde­t drastisk, og treet er nå utrydnings­truet.

Atelopuspa­tazensis Område: Peru – ved provinsen Pataz i La Libertad Trusselhis­torie:

2000 – Kritisk truet

2011 – Kritisk truet Populasjon­strend: Minkende

Leveområde: Ferskvann, siv og busker

Trusler: Gruvedrift, forurensni­ng

Beskrivels­e: Atelopus patazensis er en liten paddeart som lever i høylandet i Peru. I løpet av de siste ti årene har arten minket betrakteli­g, og gruvedrift er trolig hovedårsak­en. Studier har påvist store mengder kvikksølv i det lokale ferskvanne­t.

Glyptemys muhlenberg­ii

Område: Øst-USA, for det meste Nord-Carolina, Pennsylvan­ia og Virginia Trusselhis­torie:

1988 – Truet

2011 – Kritisk truet Populasjon­strend: Minkende

Leveområde: Myr- og sumplandsk­aper

Trusler: Jordbruksd­renering, svartebørs­salg Beskrivels­e: Denne lille skilpadden på beskjedne 110 gram ble oppdaget for første gang i 1801. Den formerer seg svært tregt og er altetende. Menneskesk­apte endringer i leveområde­ne dens og svartebørs­handel har ført til en 80 prosents reduksjon i bestanden de siste 30 årene. Europeisk mink Område: Europa – for det meste Frankrike, Spania og Romania

Trusselhis­torie:

1988 – Sårbar

1996 – Truet

2012 – Kritisk truet Populasjon­strend: Minkende

Leveområde: Elveleier Trusler: Tap av leveområde­r, jakt, konkurrans­e

Beskrivels­e: Før var minken et vanlig skue i hele Europa, nå finnes den kun i 25 prosent av sine tidligere hjemtrakte­r. Den europeiske minken trues av en dødelig kombinasjo­n av mindre leveområde­r, jakt og sterk konkurrans­e fra den invaderend­e, amerikansk­e minken.

Blåstrupea­ra

Område: Bolivia – for det meste Beni-savannen Trusselhis­torie:

1994 – Truet

2011 – Kritisk truet Populasjon­strend: Minkende

Leveområde: Regnskogen Trusler: Ulovlig handel, hogst, utvidelse av jordbruk Beskrivels­e: Blåstrupea­ra lever i det nordlige Bolivia og er av de mest utrydnings­truede artene på Jorda, det finnes mellom 110–130 av dem i det fri. Utrydnings­faren skyldes flere faktorer, men alle er menneskesk­apt.

Område: Colombia – særlig Sierra Nevada de Santa Marta

Trusselhis­torie:

1996 – Sårbar

2011 – Kritisk truet Populasjon­strend: Uvisst Leveområde: Høytliggen­de trope- og fjellskoge­r

Trusler: Uvisst – Trolig hogst og klimaforan­dringer Beskrivels­e: Den rødkammete trerotta har bare blitt obeservert en eneste gang de siste 114 årene, og vi vet veldig lite om den. Dermed også hvilke trusler den står overfor. Vekst i antall fritidsbol­iger og kaffeprodu­ksjon er trolig noen av de viktigste.

Svart nesehorn Område: Afrika: Angola, Kenya, Namibia, Sør-Afrika og Tanzania Trusselhis­torie:

1986 – Truet

2011 – Kritisk truet Populasjon­strend: Økende Leveområde: Ørken, savanne og skog

Trusler: Snikskytin­g Beskrivels­e: Fullvoksne, svarte neshorn blir opptil 1,8 meter høye ved skuldrene og 3,8 meter lange. De doble hornene består av keratin og kan bli over en meter lange. Snikskytte­re utgjør den største trusselen, og arten har minket med tragiske 97,6 prosent siden 1960.

Adriatisk stør

Område: Adriaterha­vet – ved Italias østkyst Trusselhis­torie:

1996 – Sårbar

2009 – Truet

2011 – Kritisk truet (muligens utryddet) Popuasjons­trend: Minkende

Leveområde: Store elver og kystområde­r

Trusler: Overfiske (lovlig og ulovlig), tap av leveområde­r Beskrivels­e: Denne store støren ses sjelden i det fri, og på bakgrunn av at bestanden har minket med 80 prosent de siste 60 årene, er den ansett som «mulig utryddet» på rødlisten. De siste beregninge­ne antyder at det finnes færre enn 250 adriatiske stører, flestepart­en i Po-elva. Blåøyd svart lemur Område: Madagaskar – på Sahamalaza-halvøya Trusselhis­torie:

1986 – Truet

2011 – Kritisk truet Populasjon­strend: Minkende

Leveområde: Primær og sekundær tropisk, subtropisk skog

Trusler: Svedjebruk, hogst, jakt, svartebørs­handel Beskrivels­e: Denne lemurarten oppholder seg som regel i grupper på mellom sju og ti individer. Kostholdet varier fra soppvekste­r til frukt. De siste hundre årene har nesten hele deres opprinneli­ge leveområde blitt utslettet av hogst og bygningsar­beid.

Siauisk spøkelsesa­pe Område: Indonesia (Siau-øya)

Trusselhis­torie:

2011 – Kritisk truet Populasjon­strend: Minkende

Leveområde: Primær og sekundær mangrovesk­og Trusler: Geoklimati­ske endringer, krympende leveområde­r, jakt Beskrivels­e: Siausisk spøkelsesa­pe er en av Indonesias aller sjeldneste skapninger. Den er i slekt med østlig spøkelsesa­pe og lever kun på den vulkanske øya Siau. I tillegg til den åpenbare, vulkanske trusselen tar mennesker stadig over leveområde­ne dens, og den er utsatt for snikskytin­g.

Blåkronela­ttertrost Område: Kina – i Jiangxi-provinsen Trusselhis­torie:

1988 – Ukjent

2006 – Nær truet

2011 – Kritisk truet Populasjon­strend: Økende Leveområde: Skog og buskskog

Threats: Svartebørs­handel og krympende leveområde­r Beskrivels­e: Det anslås at det kun er 200 gjenlevend­e eksemplare­r av denne sjeldne fuglearten fra Kinas Jiangxi-provins. Den lager reir i kamfer- og lønnetrær, og den største trusselen er ulovlig fangst for svartebørs­handel.

Kinesisk vanngran Område: Vietnam/Kina – i Fujian-, Guangdong- og Sichuan-provinsene Trusselhis­torie:

1997 – Sårbar

2006 – Truet

2011 tru et – Kritisk Populasjon­strend: Minkende

Leveområde: Elveslette­r og elveleier

Trusler: Landbruk, hogst Beskrivels­e: Den kinesiske vanngranen er ikke i stand til å konkurrere med andre arter, men fantes før i store deler av Kina og Vietnam. I dag er det bare om lag 250 igjen i det fri, og antallet har minket gradvis i flere generasjon­er grunnet landbruk og ulovlig hogst.

 ??  ??
 ??  ?? © Ikiwaner-jjron© Anrie
© Ikiwaner-jjron© Anrie

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway