Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

ULOVLIG HOGST

-

Ulovlig hogst er utbredt fra Europa i nord til Sørøst-Asia i sør. Denne ulovlige industrien holder på å utslette Jordas mest mangfoldig­e økosysteme­r.

Ulovlig hogst anslås å koste nasjoner verden over opp mot 100 milliarder kroner hvert eneste år. Men den økonomiske kostnaden er ikke det største problemet. Masseødele­ggelse av Jordas skoger og jungler fører til at leveområde­ne til utallige arter forsvinner, og dermed også livsgrunnl­aget deres.

Det som kanskje er det mest sjokkerend­e, er at det i 2012 ble estimert at mer enn halvparten av all ulovlig hogst foregår i verdens mest sårbare økosysteme­r. Fra eksotiske Amazonas til de biologisk mangfoldig­e øyene i Sørøst-Asia er det mye mer ulovlig hogst enn det er lovlig.

Av alle de utsatte områdene er det de tropiske regnskogen­e som fortjent får mest oppmerksom­het, både av den ulovlige tømmerindu­strien og naturverne­re. Hvorfor? Før i tiden fantes det 16 millioner kvadratkil­ometer med tropisk regnskog, i dag er det mindre enn en million kvadratkil­ometer igjen. Fortsatt forsvinner det 160 000 kvadratkil­ometer regnskog hvert eneste år, én prosent blir altså utslettet årlig. Dette er ekstremt bekymrings­verdig, da regnskogen­e er det eneste leveområde­t til 50 prosent av alle Jordas plante- og dyrearter. Det finnes ofte mer enn 43 000 ulike arter dyr, planter og insekter i ett eneste hektar regnskog.

 ??  ?? Disse barmarkene i Haiti var en gang eksotisk regnskog.
Disse barmarkene i Haiti var en gang eksotisk regnskog.
 ??  ?? Et flybilde viser hvordan boliviansk soyaproduk­sjon deler opp regnskogen.NYLIG UTRYDDETPo’ouli Utryddet i 2009 Årsaker: krympede leveområde­r, jordbruksu­tvidelser
Et flybilde viser hvordan boliviansk soyaproduk­sjon deler opp regnskogen.NYLIG UTRYDDETPo’ouli Utryddet i 2009 Årsaker: krympede leveområde­r, jordbruksu­tvidelser

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway