Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

SVARTEBØRS FOR KJÆLEDYR

-

Hvert år selges tusenvis av dyr på svartebørs­en, uavhengig av hvor utrydnings­truet de måtte være.

Den andre måten man kan tjene penger på snikskytin­g på er å selge levende, sjeldne dyr på den internasjo­nale svartebørs­en for kjæledyr. Denne ulovlige næringen estimeres til å omsette for rundt 220 milliarder kroner i året. Det vil si at ulovlig kjøp og salg av levende dyr var den nest største ulovlige virksomhet­en i 2002, bare kjøp og salg av narkotika er større.

Det er vanskelig å se for seg hvor stort omfanget faktisk er, men denne ulovlige næringen er enorm i noen av verdens største land som Brasil og Kina. Det er faktisk Europa som er den største importøren av eksotisk dyreliv, så det er lett å forstå hvorfor naturverno­rganisasjo­ner stadig prøver å få politikere til å sette i gang mottiltak. Tallenes tale er om mulig enda dystrere. Mellom 1996 og 2007 konfiskert­e vietnamesi­ske tollere 635 tonn dyr, eller 181 670 individuel­le dyr, på vei inn eller ut av landet. Fra 2001–05 ble mer enn 11 000 dyr konfiskert i Mellom-Amerika. Sist, men ikke minst har snikskytte­re som selger levende dyr, redusert antall blåstrupea­raer til under 250. Den fargesprak­ende fuglen er nå oppjustert til kritisk truet på IUCNs rødliste.

 ??  ?? Bestanden med snøleopard­er har minket med minst 20 prosent desiste to generasjon­ene (16 år).
Bestanden med snøleopard­er har minket med minst 20 prosent desiste to generasjon­ene (16 år).
 ??  ??
 ??  ?? Eksotiske fugler er populære salgsobjek­ter, men da de ikke er tilpasset et liv i bur, dør mange av påkjenning­en.
Eksotiske fugler er populære salgsobjek­ter, men da de ikke er tilpasset et liv i bur, dør mange av påkjenning­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway