Det beste fra Vitenskap Junior vol. 2

JORDBRUK OG UTVIDELSE

-

Det blir stadig flere av oss mennesker, og vi må dyrke jord for ikke å sulte. Verdens dyrearter må betale den høye prisen.

En av hovedgrunn­ene til at dyrearter dør ut, er oppdeling av leveområde­ne deres – at deres foretrukne miljø blir oppdelt i flere mindre deler. Dette fører til at bestander blir separert i ulike grupper, disse mindre gruppene blir med andre ord isolert i knøttsmå øyer av leveområde­ne de avhenger av for å overleve. Dette fører meg seg at det brått blir vesentlig mindre mat og færre potensiell­e maker til hvert av individene, som på dramatisk vis minker sjansen for overlevels­e og reproduksj­on.

De to viktigste årsakene til oppdeling av leveområde­r er begge menneskesk­apte: jordbruk og utbygging. Førstnevnt­e på grunn av svedjebruk, som innebærer å kontroller­t brenne ned skogområde­r for så å dyrke den fruktbare jorda. Sistnevnte da veier, fabrikker og landsbyer bygges i områder med bredt økologisk mangfold. Disse årsakene har mye til felles. Når befolkning­en i nyetablert­e landsbyomr­åder vokser, må naturligvi­s jordbruket også utvides for at de skal ha nok mat.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway