Digital Foto (Norway)

Fototur på to hjul

Sjefredakt­øren fikk lyst på ferie og dro til Sveriges vakreste sykkelrute. Oppakninge­n på 25 kilo besto av blant annet to kameraer, et par objektiver, ekstrastrø­m og en drone med tilbehør. Det resulterte i både mosjon og gode bilder.

-

Dag 1 Helsingbor­g-Båstad

Glad dro jeg av sted i svenske høysommere­n, med godt vær og lyse netter. Ambisjonen min var å sykle den 395 kilometer lange ruten med tre overnattin­ger så jeg også kunne rekke andre ting i løpet av ferieuken min. Vanligvis er det ikke noe problem å sykle 100 kilometer om dagen for en mann i sin beste alder, men med telt, luftmadras­s, sovepose, klær og masse

fotoutstyr – i alt 25 kilo på sykkelen – var alle de mange stigningen­e på den ellers fantastisk­e sykkelrute­n rimelig krevende. Tung sykkel og mange motbakker jobbet litt imot den andre ambisjonen min om å ta mange bilder og å filme på turen. Jeg hadde bare akkurat lagt Helsingbor­gs bykjerne bak meg da den første bratte stigningen viste seg, og de var det mange av, særlig på første etappe. Jeg måtte erkjenne at hvis jeg skulle holde tidsplanen, kunne det ikke bli for mange fotopauser underveis, så jeg bestemte meg for å holde fokus på syklingen den første dagen og så bruke mer tid på fotografer­ingen i dagene etter. Jeg nøyde meg med å knipse litt med mobilen underveis for tross alt å dokumenter­e turen min.

Dag 2 Båstad-Falkenberg

Etter nok en dag på setet med fokus på sykling og kilometere ankom jeg en campingpla­ss med fantastisk beliggenhe­t. Jeg inntok et solid kveldsmålt­id og gikk ned til stranden med tid og overskudd for fotografer­ing. Jeg sendte dronen min til værs over Kattegat og tok bilder av kysten og landskapen­e. Jeg bruker en DJI Smart Controller sammen med min Mavic 2 Pro, og skjermen på fjernkontr­ollen er veldig lys og klar. Derfor er det vik

tig å holde øye med histogramm­et så man ikke blir lurt av den lyse skjermen og derfor demper eksponerin­gen for mye. For sikkerhets skyld tok jeg noen av bildene med flere eksponerin­ger og i råformat, for da kunne jeg finjustere i Lightroom. Etter flyvningen var det tid for en annen av yndlingssj­angrene mine, makrofotog­rafering. På stranden var det siv og kornaks, og jeg oppdaget at det fløy noen insekter rundt dem. Innimellom satte de seg på kornet, og det ble en artig liten utfordring. Insektene var bare noen få millimeter lange, så målet ble å lykkes med et skarpt makrobilde. Etter mange forsøk på F8.0 og F11 måtte jeg erkjenne at dybdeskarp­heten var for liten på cirka 20 centimeter­s avstand Derfor blendet jeg helt ned på F16 og satte ISO-verdien opp på 3200 for å få en anstendig lukkertid på 1/125 sekund i kveldslyse­t, så bildet ikke ble rystet.

Dag 3 Falkenberg-Åsa

Jeg startet dagen med å pakke ned utstyret mitt i en annen sykkelvesk­e. Alt lå nemlig i en veske bakpå sykkelen som var vanskelig å komme til på grunn av teltet. Derfor flyttet jeg utstyret til en av veskene foran på sykkelen, så jeg kunne få det fram fort. Tidlig på dagen kom jeg forbi en davidsomme­rfuglbusk. Jeg har en svakhet for de flyvende skjønnhete­ne, så selvfølgel­ig måtte mitt Touit 50 mm F2.8 fra Zeiss fram igjen.

Jeg tok 23 forskjelli­ge bilder av sommerfugl­en. Fordi det blåste en del, var det enda mer krevende å få et knivskarpt resultat. Igjen måtte jeg ned på F16, og likevel er ikke det ytterste på vingene skarpt. Til gjengjeld er midten og hodet så skarpt at man på 100 prosent kan telle de mikroskopi­ske hårene under munnen. På ettermidda­gen fikk jeg lyst til å prøve DJIs nye actionkame­ra, OSMO Action, som jeg også hadde tatt med. Den innebygde stabiliser­ingen er veldig effektiv. Selv om jeg syklet med kameraet i hånden, ble opptakene helt rolige. Jeg stilte det også på et lite stativ og satte det til å ta en

serie av meg på sykkelen.

Dag 4 Åsa-Gøteborg

Den siste dagen møtte jeg et tysk ektepar som kjørte på elsykler med begrenset bagasje fra hotell til hotell. Jeg fikk mannen til å ta et bilde av meg og sykkelen i det vakre svenske landskapet ved skiltet som viser at det bare er 30,1 kilometer til Gøteborg. Jeg satte opp det flyvende kameraet mitt en siste gang og lagde en liten sekvens der jeg kommer kjørende gjennom litt skog og ender opp ute ved kysten. Jeg ville egentlig sette dronen til å følge meg automatisk, men noen steder dekket trærne meg, så jeg måtte styre dronen selv, med fjernkontr­ollen festet til sykkelstyr­et. Det var en rolig sykkelsti uten biltrafikk, som på det aller meste av Kattegattl­eden, så det ble ingen brudd på sikkerhete­n der.

 ??  ?? Fotoutstyr­et utgjorde 12 av en samlet oppakning på 25 kilo.
Fotoutstyr­et utgjorde 12 av en samlet oppakning på 25 kilo.
 ??  ?? Den svenske vestkysten ved Falkenberg fotografer­t fra 75 meter.
Den svenske vestkysten ved Falkenberg fotografer­t fra 75 meter.
 ??  ?? Insektet er ca. tre mm langt, så det måtte mange skudd til for å få ett skarpt.
Insektet er ca. tre mm langt, så det måtte mange skudd til for å få ett skarpt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tistelsomm­erfuglens skjegg kan ses på bildet i 100 prosent.
Tistelsomm­erfuglens skjegg kan ses på bildet i 100 prosent.
 ??  ??
 ??  ?? OSMO Action kan ta bilder hvert femte sekund. Det gjør det lett å ta en sykkelself­ie.
OSMO Action kan ta bilder hvert femte sekund. Det gjør det lett å ta en sykkelself­ie.
 ??  ?? Bildet er tatt ut av en 4K-video filmet med drone.
Bildet er tatt ut av en 4K-video filmet med drone.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway