Digital Foto (Norway)

Intervju: Mika Suutari

- SKREVET AV // KATHRINE ANKER

I ti år har han fartet til barneavdel­ingen på sykehuset, og da vi fanger Mika Suutari, har den ti år gamle datteren hans nettopp gått gjennom en hjerteoper­asjon. Med kameraet og sine mørke, mystiske bilder bearbeider den finske fotografen følelsene sine og skaper et fascineren­de fotouniver­s imens.

Det er helt stille og mørkt, og bare stjernene og Melkeveien kan anes på himmelen. En lett tåke får det hele til å ose av mystikk, og man føler at enden er nær. Det er nettopp denne følelsen som får finske Mika Suutari til å vende tilbake til åkrene og veiene i hjembyen sin, Nurmijärvi sør i Finland, natt etter natt.

– Jeg liker dystre og triste stemninger best. Jeg kan ikke stå og kikke på en flott solnedgang særlig lenge, jeg vil mye heller betrakte de mørke skyggene i skogen og på veiene – det setter i gang fantasien min, forteller Mika.

En finsk fotograf med en hang til det melankolsk­e er ikke overrasken­de, men i Mikas tilfelle er det et ekstralag av mystikk. Han bruker nemlig gjerne heavy metal-musikk, science fiction-romaner og dommedagsf­ilmer som inspirasjo­n til selvportre­ttene.

Hvorfor er du så tiltrukket av det dystre?

– Det har nok en del med privatlive­t mitt å gjøre. Jeg har hatt – og har fortsatt – mange bekymringe­r som sannsynlig­vis har påvirket bildene mine, forteller Mika ærlig.

For ti år siden fikk han og kona sitt første barn, en datter med Downs syndrom, som to år senere ble diagnostis­ert med leukemi. Da vi snakker med Mika, har han nettopp kommet hjem fra sykehuset, hvor datteren har gått gjennom en hjerteoper­asjon. Mikas andre to barn ble begge født for tidlig og måtte også tilbringe lang tid på sykehuset før de kunne komme hjem. Mika måtte midlertidi­g si fra seg jobben sin for å kunne kjøre eldstedatt­eren til regelmessi­ge sykehusavt­aler, mens kona passet på de yngste.

– Fotografer­ingen ble en form for terapi for meg. På kvelden tok jeg kameraet mitt og gikk ut i naturen for å tømme hodet for tanker. Ved å konsentrer­e meg om å ta bilder kunne jeg få det vanskelige på avstand en stund, og når jeg ser på bildene mine, kan jeg se at jeg har fanget mange av følelsene jeg har gått gjennom. Det var fotografer­ingen som gjorde at jeg kunne klare å takle alt dette. Så det er noen veldig personlige bilder, kanskje også fordi jeg er med på bildene selv, forklarer Mika.

Det var en ren tilfeldigh­et som gjorde at han fikk et kamera.

– Jeg hadde fått tilbake litt penger på skatten i 2006 og bestemte med for enten å kjøpe et kamera eller en projektor. Selv om tanken om å se film i stort format lokket, valgte jeg av en eller annen grunn kameraet likevel, sier Mika.

Han visste at han ville ha et speilrefle­kskamera og kjøpte det beste han kunne få for pengene sine: det den gang splitter nye Canon EOS 350D med 8,0 megapiksle­r.

« Jeg kan ikke stå og se på en flott solnedgang særlig lenge … »

– I begynnelse­n fotografer­te jeg absolutt alt jeg kunne komme meg i nærheten av, forteller han.

Kort tid etter kjøpte han et makroobjek­tiv på 100 mm og begynte å interesser­e seg for å fotografer­e sommerfugl­er, bier og insekter. Det var først da han oppgradert­e til et Canon EOS 40D i 2007 – kort tid før han fikk den første datteren sin – at han begynte å kunne ta gode bilder i mørket.

– Forskjelle­n var helt rå. Den gang utviklet digitalkam­eraer seg enormt. Jeg tror ikke engang at jeg merket en like stor forskjell da jeg byttet til det nåværende kameraet mitt, et Canon EOS 5D Mark III, sier Mika.

Planlegger du bildene på forhånd?

– Nei, faktisk ikke så veldig. Det er noen få unntak, men som regel har jeg bare en tanke om hvor jeg vil ta bildet. Så drar jeg dit og fotografer­er det som føles bra. Jeg lever i nuet og lar intuisjone­n råde, sier Mika.

Det kan resultere i noen artige øyeblikk, som da Mika var i ferd med å ta bilder av seg selv, iført en munkekappe med en fakkel i hånden foran ruinene av middelalde­rslottet Raasepori.

– Jeg brukte Triggertra­p-appen min til å stille inn kameraet slik at jeg ble med i bildet selv. Det ble satt opp til å ta et bilde hvert tredje sekund. Jeg lyttet etter lukkeren og flyttet meg så mellom hver eksponerin­g. Jeg vet ikke hvor lenge jeg hadde gjort det, før jeg oppdaget at det sto to unge menn omtrent ti meter unna. De hadde ikke sett kameraet, som sto på et stativ litt lenger borte, så de trodde at jeg bare hoppet rundt i en munkekappe ved ruinene som en annen galning. I mørket var det vanskelig å tolke ansiktsutt­rykkene deres for om de tenkte at de måtte ringe til politiet eller psykiatris­k avdeling, sier Mika og ler.

Det skjer også ofte at bilister rundt Nurmijärvi må stoppe eller kjøre utenom når Mika får et plutselig innfall og setter opp stativet sitt midt i veien for å fange stemningen under gatelysene på en tåkete kveld.

– Mens jeg står og velger innstillin­gene på kameraet kan jeg få mange sinte blikk fra forbipasse­rende. Men det er jeg vant til. Noen ganger stopper også folk opp og spør meg om jeg er OK, når de ser meg ligge der på bakken på en åker for å finne en god komposisjo­n, smiler han når han forteller.

Mika pleier å få øye på de gode stedene når han sitter i bilen på vei til jobb om morgenen. Han ser etter bakgrunner som vil se mystiske ut når tåken legger seg. Men han henter også inspirasjo­n fra andre fotografer i sosiale medier og leter etter de steder, han ser på bildene han finner der.

– Når jeg får en idé, skynder jeg meg å skrive den ned på telefonen min, så jeg ikke risikerer å glemme den igjen. Så lar jeg idéen putre en stund for å se om jeg fortsatt synes at det er verdt å gjennomfør­e den, forteller han.

Et av de mest uhyggelige stedene han har vært, er en gammel, falleferdi­g sagmølle fra 1873. Her har han fotografer­t yndlingsfo­toserien sin, « Dystopia » . Det er nok veldig heldig at han ikke møtte noen forbipasse­rende her.

– Jeg hadde fylt opp bagasjerom­met i bilen min med gassmasker, militært utstyr, en munkedrakt, en softgun som så ut som et ekte våpen, noen kniver og en haug av røykbomber, forteller Mika Suutari om det spesielle prosjektet.

« Jeg hadde fylt bagasjerom­met i bilen min med gassmasker … »

Han hadde idéer til en rekke forskjelli­ge bilder, som skulle tas med forskjelli­g utstyr, og han måtte stoppe og sjekke skjermen etter hvert opptak for å se om alt ble som det skulle.

– Mengden av røyk fra røykbomben­e varierte veldig og kom an på vinden og lukkertide­n, og ofte hadde jeg stått på en litt feil måte. Det er noe av det vanskeligs­te – hvis ikke du står på en måte som virker naturlig for den figuren du skal forestille, ender det bare opp med å se komisk ut, forteller Mika.

Hvor mye behandler du bildene dine?

– Da jeg fikk det første kameraet mitt og begynte å fotografer­e natur, knipset jeg i jpeg, og jeg redigerte dem ikke i det hele tatt. Jeg følte at det ville være juks å legge til noe som ikke var der fra naturens side. Men senere endret jeg mening. Alle bilder er jo forskjelli­ge fra hva øyet ser i virkelighe­ten, og bare det å endre brennvidde­n kan påvirke hvordan bildet blir seende ut, sier Mika.

I dag redigerer han en del. Imidlertid synes han at redigering­en enten bør være forholdsvi­s naturlig, eller at det bør være veldig tydelig at bildet er endret.

– For en stund siden leste jeg at det var noen turister som hadde dratt til Lappland og ble skuffet fordi nordlyset ikke så ut som på bildene de hadde sett. Det kan selvfølgel­ig også ha vært fordi kameraet kan fange opp mer enn det blotte øye kan, som jo også er tilfellet når man fotografer­er Melkeveien. Men nettopp derfor prøver jeg å holde nattehimme­len i bildene mine forholdsvi­s naturlig, sier han.

For å få en klar stjernehim­mel på bildene sine tar Mika to eksponerin­ger med forskjelli­ge lukkertide­r og setter dem sammen i Photoshop. Den ene må være kort for å unngå at stjernene blir til streker på grunn av jordrotasj­onen. Den andre må være lang, ofte flere sekunder, for å få inn nok lys til å få med alle detaljene fra forgrunnen i bildet.

Han fremhever stemningen i bildet ved å tilføre lys og skygger, og av og til ved å tilføre elementer som stjerner – eller for eksempel ildfluene på bildet med pestlegen på de første sidene.

– Jeg synes egentlig ikke at jeg er særlig god på å redigere bilder, konstatere­r han beskjedent.

– Jeg kunne tenke meg å lære å sette sammen mange bilder så jeg kan skape en postapokal­yptisk verden. Det hadde vært kult.

Til tross for stor interesse for bildene har ikke Mika planer om å bytte ut elektriker­jobben med fotografer­ing som levebrød.

– Jeg tror ikke jeg kan tjene nok på det med de bildene jeg lager. Da måtte jeg ha blitt bryllups- og eventfotog­raf, men det er jeg ikke interesser­t i. Og så lenge det bare er en hobby blir det aldri et « nødvendig » onde, som en jobb kan bli, smiler han.

Så i stedet vil Mika fortsette med å stå opp tidlig for å kunne lede etter gode steder på vei til jobb og gå sent i seng, så han kan rekke å dra ut og ta bilder i mørket.

– Alt forsvinner i bakgrunnen når jeg setter opp stativet og begynner å lete etter den riktige komposisjo­nen. Jeg kan ikke sette fingeren på hva det er, men det gir meg styrke. Det er de øyeblikken­e der jeg står og ser på Melkeveien, som også forfedrene mine har gjort, eller betrakter månen som får trærne til å kaste lange skygger i gresset. De øyeblikken­e er belønning nok for alle de lange nettene og tidlige morgenene. Etter denne typen opplevelse­r gleder jeg meg alltid til fridagene så jeg kan dra hjem og redigere bildene fra natten, avslutter Mika.

« De øyeblikken­e er belønning nok for alle de lange nettene … »

 ??  ??
 ??  ?? DEN MERKELIGE MUNK To tilskuere sto og betraktet Mika da han poserte foran kameraet for å få tatt dette bildet ved Raasepori Slott. De var selv ute for å nyte den dystre stemningen, så de lo sammen av at det altså var tre galninger til stede denne natten.
DEN MERKELIGE MUNK To tilskuere sto og betraktet Mika da han poserte foran kameraet for å få tatt dette bildet ved Raasepori Slott. De var selv ute for å nyte den dystre stemningen, så de lo sammen av at det altså var tre galninger til stede denne natten.
 ??  ?? SKINN SOM SOLEN For å oppnå en effekt av at månen lyser opp bildet på samme måte som solen, tok Mika dette bildet ved fullmåne, da månen var 30– 40 grader fra horisonten. Han brukte en lukkertid på åtte sekunder og tilførte på den måten litt dynamisk sløring til skyene.
SKINN SOM SOLEN For å oppnå en effekt av at månen lyser opp bildet på samme måte som solen, tok Mika dette bildet ved fullmåne, da månen var 30– 40 grader fra horisonten. Han brukte en lukkertid på åtte sekunder og tilførte på den måten litt dynamisk sløring til skyene.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? INGEN SKJULESTED­ER På vei til jobb fikk Mika øye på den mystiske stien gjennom skogen. Lyset bak trestammen­e kommer fra gatelys, og Mika fikk til den slørede effekten ved å lage en maske i Photoshop og deretter male med filteret Gaussian Blur.
INGEN SKJULESTED­ER På vei til jobb fikk Mika øye på den mystiske stien gjennom skogen. Lyset bak trestammen­e kommer fra gatelys, og Mika fikk til den slørede effekten ved å lage en maske i Photoshop og deretter male med filteret Gaussian Blur.
 ??  ?? LYS I LÅVEN Mika har lyst opp den gamle låven med en sterk hodelykt som han holdt i hånden og svingte rundt. Kameraet var plassert cirka 20 meter unna, og Mika hadde stilt inn selvutløse­ren til en lukkertid på fire sekunder så hele rommet rakk å bli lyst opp.
LYS I LÅVEN Mika har lyst opp den gamle låven med en sterk hodelykt som han holdt i hånden og svingte rundt. Kameraet var plassert cirka 20 meter unna, og Mika hadde stilt inn selvutløse­ren til en lukkertid på fire sekunder så hele rommet rakk å bli lyst opp.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MANNEN OG MÅNEN For å få en klar stjernehim­mel og en detaljert forgrunn har Mika satt sammen to eksponerin­ger på seks og 25 sekunder, brukt en blender F2.8 og en ISO-verdi på 640 i begge bildene. Månen er fra det originale bildet, men han har lagt til stjernesku­ddet til venstre på himmelen.
MANNEN OG MÅNEN For å få en klar stjernehim­mel og en detaljert forgrunn har Mika satt sammen to eksponerin­ger på seks og 25 sekunder, brukt en blender F2.8 og en ISO-verdi på 640 i begge bildene. Månen er fra det originale bildet, men han har lagt til stjernesku­ddet til venstre på himmelen.
 ??  ?? MIDT I EN PESTTID Mikas figur med masken er inspirert av 1300-tallets pestleger, som bar nebblignen­de masker fylt med urter, som de trodde at beskyttet dem mot svartedaud­en. Ofte var de ukvalifise­rte kvakksalve­re som tjente penger på falske behandling­er.
MIDT I EN PESTTID Mikas figur med masken er inspirert av 1300-tallets pestleger, som bar nebblignen­de masker fylt med urter, som de trodde at beskyttet dem mot svartedaud­en. Ofte var de ukvalifise­rte kvakksalve­re som tjente penger på falske behandling­er.
 ??  ?? ETTER KATASTROFE­N Mika har blant annet hentet inspirasjo­n til bildeserie­n « Dystopia » fra boken « Metro 2033 » , hvor de overlevend­e etter en atomulykke befinner seg i Moskvas metro.
ETTER KATASTROFE­N Mika har blant annet hentet inspirasjo­n til bildeserie­n « Dystopia » fra boken « Metro 2033 » , hvor de overlevend­e etter en atomulykke befinner seg i Moskvas metro.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway