Digital Foto (Norway)

I LANDSKAP MORGENDIS

-

Landskapsb­ilder er nok den beste sjangeren å kaste seg over om høsten, men selv om fargene er imponerend­e, må man fortsatt tenke på komposisjo­nen.

Når nettene blir kaldere, men morgenene fortsatt er relativt varme, er det gode muligheter for morgendis, særlig i lavtliggen­de områder. Denne disen er et genialt verktøy for å skape lag i bildet ditt, og det er best hvis du kan komme deg litt opp i høyden og få en vinkel som gjør at du kan se trærne stikke opp gjennom disen, som her. Let derfor etter åser, skråninger eller utsiktstår­n, og bruk gjerne et moderat teleobjekt­iv. Det komprimere­r perspektiv­et, noe som fremhever effekten av disen.

Dis og tåke beveger seg hele tiden, så selv om du kanskje bruker kamerastat­iv, er det viktig at lukkertide­n din ikke blir lengre enn 1/10 sekund. Ved å velge en kortere lukkertid blir teksturen i disen tydeligere.

Vær også oppmerksom på at vannmoleky­lene i disen reflektere­r dagslyset, og det får lysmåleren i kameraet til å tro at det er mer lys enn det det egentlig er. For ikke å ende opp med et underekspo­nert bilde kan du derfor øke lyset med ett til to trinn med eksponerin­gskompensa­sjonen i kameraet ditt.

KONTROLL PÅ TEKNIKKEN

A På noen kameraer justeres eksponerin­gskompensa­sjonen på et eget innstillin­gshjul, mens du på andre modeller må holde KNAPPEN MED SYMBOLET +/- NEDE og vri på et innstillin­gshjul.

B Typisk er det mulig å kompensere med OPPTIL TRE BLENDERTRI­NN i hver retning – på noen kameramode­ller også opptil fem trinn.

C Uten eksponerin­gskom- eksponerin­gskom-eksponerin­gskom pensasjon hadde KAME- KAME-KAME RAETS LYSMÅLER gjort den lyse himmelen og disen grå.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway