Digital Foto (Norway)

MED PORTRETTER BLADER

-

Skogen egner seg perfekt til portretter fordi du får et jevnt lys og et vakkert bakteppe rett i fanget. Skal du fotografer­e en person som ikke liker å posere, f.eks. et barn, gir skogen deg også mulighet for å gå i en mer kreativ retning. Du kan for eksempel få barnet til å fylle fanget med blader, kaste blader mot deg, sparke til en bladhaug eller legge seg på et bladlag. Lønneblade­r egner seg godt, for de er store og varierer mye i farge, men den avrundede formen på eikeblader kan også fungere godt. Velg en kort lukkertid som kan fryse bladene i luften, helst maks 1/320 sekund. Bruk en stor blenderåpn­ing for å sikre at personen blir isolert fra bakgrunnen, for eksempel F2.5, som er brukt her. Den lille dybdeskarp­heten blir spesielt god hvis det er blader i forgrunnen, for da vil de være ute av fokus og skape dynamikk i bildet. På gråværsdag­er med svakt dagslys kan en reflektor være til god hjelp, for den gir et mer naturlig lys enn en blits. Hvis brennvidde­n tillater det, plasserer du reflektore­n rett under kameraet så den lyser opp ansiktet nedenfra. Bruker du teleobjekt­iv, får du noen andre til å stå ved siden av barnet og holde reflektore­n. Bruk søkeren til å sjekke at vedkommend­e ikke blir synlig i bildet.

KONTROLL PÅ TEKNIKKEN

A En enkel og naturlig metode for å lysne opp ansiktet er å BRUKE EN REFLEKTOR. De kan fås i sett med flere byttbare trekk med forskjelli­ge overflater.

B De fleste sett består av minst tre trekk med hvit-, sølv- og gulfarget over- over flate. Avhengig av lys- lys forhold har de for- for skjellige fordeler. Den gullfarged­e overflaten er f.es. god for HVIS HIMMELEN ER OVERSKYET, OVERSKYET fordi den kaster et gyllent lys som min minner om sollyset.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway