Digital Foto (Norway)

MED MAKRO SOPP

-

Når du går i skogen, må du huske å se ned med jevne mellomrom. Skogbunnen er full av spennende makromotiv­er om høsten, for eksempel duggdråper i våt mose og spirende sopp. Sistnevnte finnes i mange finurlige former, og de kan få et nærmest magisk uttrykk i riktig lys.

Hvis det nettopp har regnet, er det til og med høy sannsynlig­het for at det snegler åler seg fram på bakken eller på trærne. Plukk forsiktig opp en snegle og sett den oppå soppen for å gi bildet et ekstraelem­ent.

For å få de mest fascineren­de bildene bør du bruke et makroobjek­tiv. Da kan du fylle bilderamme­n med soppen og sneglen og få med mange detaljer på begge deler.

Sørg for å komme deg helt ned på bakken med kameraet. Da får du en så ren bakgrunn som mulig, og du kan utnytte eventuell vegetasjon i forgrunnen til å skape dybde i bildet, som her. Hvis kameraet ditt har en fleksibel skjerm, kan du eventuelt bruke live view til å komponere bildet i stedet for å legge deg ned selv. Hvis du har funnet en fotogen sopp, men skogen er for mørk i det området soppen vokser i, kan du supplere med blits. Sett blitsen til lav lysstyrke, og bruk en diffuser så du får et naturligt, mykt lys i bildet ditt.

KONTROLL PÅ TEKNIKKEN

A Selv SelvSelv om du bruker den integrerte blitsen, kan du lett justere lys lys styrken med kameraets blitskom blitskombl­itskomblit­skompensas­jon. Den kan stilles inn ved å TRYKKE PÅ BLITS BLITSKNAPP­EN, som sitter på ppå siden av søkerhuset.

B Med blitskompe­nsasjonen kan du øke eller redusere lys lys styrken MED OPPTIL TRE TRINN så du får akkurat den lysmengden som passer til forholdene.

C På de fleste originalbl­itser følger det med en diffuser, men du kan også få samme effekt ved å sette EN HVIT PLASTKOPP på den innebygde blitsen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway