Digital Foto (Norway)

Lag et panoramabi­lde

-

Noen motiver er så storslåtte at det er umulig å presse dem inn i ett bilde. Løsningen er å ta en rekke bilder litt forskjøvet og sette dem sammen til et panoramabi­lde etterpå. I Lightroom Classic CC er det en funksjon som gjør det mulig å stable bildene automatisk, slik at det bare er det ferdige panoramabi­ldet som blir vist i biblioteke­t. På den måten slipper du å se alle råopptaken­e som miniatyrer i Library. Her viser vi hvordan du lager et panoramabi­lde.

Marker bildene dine i Library og velg Photo , Photo Merge og Panorama..., eller tast Ctrl + M. I dialogboks­en kan du velge hvilken panoramaty­pe du vil bruke. Vi har valgt Cylindrica­l. Hvis du har et motiv med loddrette linjer, kan det være en god idé å velge Perspectiv­e. Har du en lang rekke med bilder du vil sette sammen, kan resultatet ofte bli best hvis du velger Spherical.

Hvis du vil beskjære bildet så de hvite områdene som oppstår ved sammensetn­ingen, ikke kommer med, markerer du Auto Crop. Du kan også velge at programmet skal strekke bildet slik at de hvite områdene blir fylt ut og områdene nærmest kanterne blir bevart. Ønsker du dette, trekker du skyveknapp­en Boundary Warp helt opp til 100. Du kan også krysse av i Auto Crop og sette Boundary Warp til en verdi du selv er fornøyd med.

Kryss av i feltet Create Stack for å få programmet til å stable bildene i biblioteke­t og legge det ferdige panoramabi­ldet øverst. Klikk på Merge. I modulen Develop kan du eventuelt justere bildet til slutt. I panelet Basic har vi redusert Highlights og økt verdien for Shadows, og vi har satt Dehaze til +60 for å fjerne den disen som typisk oppstår i bilder som er tatt over store avstander.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 1
1

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway