Digital Foto (Norway)

Skap balanse i skarphet og støy

-

De fleste bilder blir mer spennende å se på hvis du øker skarpheten litt. Imidlertid kan det resultere i problemer på andre fronter. Dette gjelder særlig for hvis bildene er tatt på høy ISO-verdi, hvor økt skarphet kan gi mer støy og stygge kanter. Tilsvarend­e kan for kraftig bruk av støyreduks­jon ha den bieffekten at man mister detaljer. Derfor gjelder det å finne den optimale balansen, og den kan man lett skape i Lightroom.

I modulen Develop velger du panelet Detail for å justere skarp

het og støyreduks­jon. Zoom inn og følg med på hva som skjer i bildet, slik at detaljene ikke blir kantete og grove. Både oppløsning­en, ISO-verdien og kameraets støyreduks­jon har betydning for hvilke innstillin­ger du må bruke. Begynn med skarpheten. Ved Sharpening har vi satt Amount til 90.

Med Radius justerer du hvor mye de om-om kringligge­nde pikslene påvirkes av den økte skarpheten. Vi har satt den til 0,8. Med Detail kan du bestemme i hvor stor grad programmet skal øke skarpheten rundt kanter. Hold øye med om detaljene pikselerer. Bruk skyveknapp­en Masking til å avgrense området som skal få mer skarphet. Ved å trekke mot høyre kan du for eksempel unngå at en ensfarget bakgrunn får skarphet og blir synlig pikselert. Her har vi satt verdien til 64.

Skyveknapp­en Luminance under Noise Reduction hjelper deg med å fjerne støy, men det går også ut over detaljene. Pass derfor på om detaljene blir visket ut for mye. Her passer verdien 40. Juster med Detail for å beholde detaljer i enkeltpiks­lene. Contrast gjør noe av det samme i større pikselgrup­per. Her har vi satt dem til 30. Bruk Color for å fjerne fargestøy, som ses som små fargede områder.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway