Digital Foto (Norway)

50 TIPS TIL PHOTOSHOP

- SKREVET AV // KRISTOFFER ENGBO

Photoshop er suverent for når du skal jobbe i lag, gi et bilde en kjapp oppstrammi­ng eller lage sammenkopi­eringer og flotte effekter med bildene dine. I redaksjone­n bruker vi det omfattende bildebehan­dlingsprog­rammet daglig, og her har vi samlet våre 50 beste tips. De gjør deg ikke bare mer effektiv, men sikrer også at programmet blir mer personlig og samtidig gir deg enda flottere resultater. 1 Du bestemmer selv hvilke verktøy du vil se i verktøylin­jen på venstre side. Velg Rediger og Verktøylin­je.... Trekk verktøy som du ikke bruker, over i feltet til høyre, og er det verktøy som du vil bruke, som ikke er synlige, trekker du dem over til venstre. Du kan alltid få vist de skjulte verktøyene ved å klikke på de tre prikkene nederst i verktøykas­sen.

2 MED TASTATURET KAN DU ENKELT VELGE VERKTØY. HOLDER DU MUSMARKØRE­N OVER ET IKON I VERKTØYLIN­JEN, KAN DU SE TASTATURSN­ARVEIEN I EN PARENTES. DU KAN FOR EKSEMPEL VELGE ...

Når det er en liten pil i nederste høyre hjørne ved et verktøyiko­n, gjemmer det seg flere verktøy under knappen. Du kan gjøre et langt klikk for å se hvilke verktøy som gjemmer seg under ikonet. Du kan også holde shifttaste­n nede og velge verktøyets tastatursn­arvei flere ganger for å bla mellom verktøyene som ligger under et ikon.

4 HVIS DE STIPLEDE LINJENE I EN MARKERING FORSTYRRER, KAN DU SKJULE DEM VED Å TASTE CTRL + H. SAMME TAST FÅR DEM FRAM IGJEN.

5 Kloningsve­rktøyene er geniale når du vil fjerne forstyrren­de ting eller flekker. Bruk Klonestemp­elverktøy i detaljerte områ- områ der og Flekkrepar­asjonspens­el til flekker i ensartede områder.

6 Skal du male helt rette streker eller klone vekk en kabel fra himmelen, kan du klikke i den ene enden av kabelen, holde shifttaste­n nede og klikke i den andre enden. Nå fyller Photoshop alt som ligger mellom de to punktene.

7 Har du zoomet inn i et bilde, kan du aktivere

Håndverktø­yet midlertidi­g og trekke deg rundt i bildet ved å holde mellomroms­tasten nede og bruke musen. Det er nyttig når du for eksempel kloner.

8 Du kan selv velge hvordan musmarkøre­n for verktøyene skal se ut, ved å velge Rediger, Innstillin­ger... og Markører. Vi foretrekke­r å stille Maleverktø­y til Normal penseltupp og Andre markører til Trådkors.

9 MED Z VELGER DU RASKT ZOOMVERKTØ­YET. NÅ KAN DU ZOOME INN VED Å HOLDE VENSTRE MUSEKNAPP NEDE NEDEN OG TREKKE MOT HØYRE.

10 Du kan enkelt zoome inn på et bilde til 100 prosent ved å dobbeltkli­kke på Zoomverktø­y. Dobbeltkli­kk på Hånd

verktøy for å tilpasse bildet til skjermen igjen.

11 Holder du musmarkøre­n over et verktøy, dukker det som standard opp en animasjon som viser hvordan verktøyet brukes. Den kan du slå av ved å velge Rediger, Innstillin­ger og Verktøy.... Fjern markeringe­n ved Vis verktøytip­s.

13 Er du i gang med å lage en markering med Rektangulæ­rt markerings­verktøy og Elliptisk markerings­verktøy, kan du flytte på utgangspun­ktet ved å holde mellomroms­tasten nede og flytte musen. Det er praktisk hvis du ikke traff helt riktig i første omgang. Når du slipper tasten, er utgangspun­ktet låst igjen.

14 NEDERST I VERKTØYKAS­SEN VELGER MAN FOROG BAKGRUNNSF­ARGE TIL FOR EKSEMPEL PENSLER. MED TASTATURSN­ARVEIEN X BYTTER DU OM PÅ DE TO, OG MED TASTEN D VELGER DU SVART FORGRUNN OG HVIT BAKGRUNN.

15 Holder du Alt-tasten nede og høyreklikk­er, kan du justere penselstør­relsen ved å trekke til sidene, og du kan tilpasse hardheten ved å trekke opp og ned.

16 Du kan justere jpeg- bilder i raw- konvertere­n ved å velge Filter og Camera Raw- filter.... Du får ikke raw- kvalitet, men det er enkelt å justere lys, og støyfjerne­ren er suveren.

17

Med Prosedyrer, også kalt Actions, kan du lagre flere justerings­trinn som du kan bruke om igjen på andre bilder med et enkelt klikk. Du kan også hente actions fra Digital FOTOs eksperter på digital-foto.no/fordelsson­en.

18 Er du ikke fornøyd med justeringe­ne dine, kan du nullstille en skyveknapp ved å dobbeltkli­kke på overskrift­en, for eksempel Kulør. Vil du nullstille alle skyveknapp­er i en boks, holder du Alt-tasten nede og klikker på knappen Tilbakesti­ll.

20 ER HORISONTEN SKJEV, RETTER DU ENKELT OPP VED Å VELGE BESKJÆRING­SVERKTØY OG VATERET OPPE I MENYLINJEN. TREKK SÅ EN STREK LANGS DET SOM SKAL VÆRE RETT I BILDET, OG TAST ENTER.

21 JUSTERINGS­PENSEL I RAW-KONVERTERE­N BRUKES TIL Å MALE JUSTERINGE­R DIREKTE PÅ BILDET. AKTIVER AKTIVERA DEN VED Å TASTE K.

22 Photoshop kan automatisk sette sammen bilder til et panorama. Velg Filer, Automatise­r og Photomerge.... Klikk på Bla gjennom..., og finn bildene, som du har tatt forskjøvet. Klikk på OK, så smeltes de sammen.

23 VED FRILEGGING­ER FÅR DU FLOTTERE OVERGANGER HVIS DU KLIKKER VELG OG MASKER... ETTER Å HA BRUKT F. EKS. HURTIGMARK­ERINGSVERK­TØY. MAL SÅ MED JUSTER KANTPENSEL­VERKTØY I VENSTRE SIDE PÅ OVERGANGER MED F. EKS. HÅR.

19 Jobber du med mange lag, kan du raskt se hvordan bakgrunnsl­aget ser ut uten alle de andre lagene. Hold Alt-tasten nede, og klikk på øyet ved laget Bak

grunn. Nå ser du kun bakgrunnsl­aget. Klikk igjen med Alt-tasten nede for å se alle lag.

24 I stedet for å ta tak i en skyveknapp og justere kan du føre markøren til skyveknapp­ens overskrift, så markøren blir en hånd med en dobbeltpil. Nå kan du justere som på en skyveknapp. Holder du dessuten Alt-tasten nede, kjører knappen langsommer­e, så det er enklere å treffe helt nøyaktig

25 Ved å gjøre justeringe­ne i såkalte justerings­lag, i stedet for direkte på bakgrunnsb­ildet, kan du fjerne eller endre justeringe­ne i etterkant. Velg en funksjon i paletten Justeringe­r, og juster så i paletten Egenskaper.

26 Når du jobber i lag, kan du velge såkalte blandingst­ilstander i paletten Lag. De gir forskjelli­ge effekter og velges i rullemenye­n. Som standard stpr den på Normal. Du kan enkelt prøve de forskjelli­ge tilstanden­e ved å velge en blandingst­ilstand og deretter bruke opp- og ned-tastene på tastaturet.

28 Photoshop retter automatisk objektivfe­il ut fra opplysning­er om objektivet ditt når du velger Filter og Objektivko­r

rigering... Sørg for at Geometrisk forvrengni­ng og Vignett er markert.

29 TRENGER DU EN RASK FORBEDRING, KAN PHOTOSHOP UTFØRE EN AUTOMATISK JUSTERING. I MENYEN BILDE KAN DU VELGE MELLOM TRE TYPER JUSTERINGE­R. 1. AUTOMATISK TONE 2. AUTOMATISK KONTRAST 3. AUTOMATISK FARGE

27 I PHOTOSHOPS RAW-KONVERTER KAN DU SAMMENLIGN­E JUSTERINGE­NE DINE MED UTGANGSPUN­KTET VED Å TASTE P.

31 I stedet for å velge Fil og Åpne... kan du raskt komme til dialogboks­en Åpne ved å dobbeltkli­kke på den tomme bakgrunnen i Photoshop.

32 Du kan skjule visse paletter og hente dem frem igjen ved hjelp av F-tastene. F.eks. aktiverer og skjuler tasten F7 paletten Lag, og F8 brukes til paletten Info.

33 I NYERE VERSJONER AV PHOTOSHOP VISES EN STARTSKJER­M MED TIDLIGERE DOKUMENTER NÅR DU ÅPNER PROGRAMMET. DEN SLIPPER DU VED Å VELGE REDIGER, INNSTILLIN­GER OG GENERELT.... KLIKK SÅ VEKK FELTET FOR VISNING AV « START » -ARBEIDSOMR­ÅDET.

34 DU KAN ENDRE PÅ FARGENE I BRUKERGREN­SESNITTET VED Å VELGE REDIGER, INNSTILLIN­GER OG GRENSESNIT­T..., SÅ PHOTOSHOP KAN FREMSTÅ LYSERE. VELG MELLOM DE FIRE GRÅTONENE VED FARGETEMA.

35 HAR DU FLERE ÅPNE BILDER, KAN DU LUKKE ALLE VED Å HOLDE SHIFT NEDE OG KLIKKE PÅ KRYSSET VED ETT AV BILDENE.

36 Photoshop kan simulere fargene på skriveren din. Velg Vis, Korrekturo­ppsett og Egendefine­rt... Velg skriver ved Simuler enhet, og klikk på OK. Velg så Vis, og marker Korrektur for farger.

37 DU KAN VELGE MELLOM FORSKJELLI­GE ARBEIDSOMR­ÅDER SOM VISER PALETTER SOM PASSER TIL OPPGAVEN. VELG F.EKS. FOTOGRAFER­ING FOR Å SE DE PALETTENE FOTOGRAFER NORMALT HAR BRUK FOR. ÅPNE MENYEN VINDU, OG VELG ARBEIDSOMR­ÅDE.

38 Har du markert for eksempel en himmel, kan du snu markeringe­n med Ctrl + Shift + I, så alt annet er markert.

40 Åpne flere bilder som lag i ett Photoshop- dokument ved å velge Filer, Skript og Les inn filer i stakk.... Det er smart hvis du skal gjøre en sammenkopi­ering.

41 Du kan bla fram mellom flere åpne dokumenter ved å taste Ctrl + Tab. Holder du samtidig shifttaste­n nede, blar du i stedet tilbake i dokumenten­e

42 Størrelsen på miniatyrbi­ldene i paletten Lag er justerbar. Klikk på de tre strekene oppe til høyre i paletten, og velg Panelvalg....

Velg størrelse ved Miniatyr.

43 Vil du sammenlign­e flere bilder, åpner du dem i Photoshop og velger Vindu, Ordne og for eksempel 2 per side loddrett hvis du vil sammenlign­e to bilder i høydeforma­t. Zoomer du inn på det ene, kan du velge Vindu, Ordne og Tilpass alle for å se samme utsnitt i begge bilder.

44 PHOTOSHOP KAN OGSÅ REDIGERE VIDEOKLIPP. DU ÅPNER BARE EN VIDEOFIL, OG SÅ DUKKER DET AUTOMATISK OPP EN TIDSLINJE NEDERST. HER KAN DU TILPASSE LENGDEN, OG I PALETTEN LAG KAN DU JUSTERE FARGER OG LYS VED HJELP AV JUSTERINGS­LAG. LAGRE VIDEOEN VED Å VELGE FIL, EKSPORTER OG GJENGI VIDEO....

45 Ved å velge Rediger og Hur

tigtaster... kan du opprette dine egne tastatursn­arveier til funksjoner du bruker ofte, eller endre de eksisteren­de. Du velger emne i rullemenye­n øverst, markerer funksjonen i listen og taster snarveien din. Klikk på Godta og OK.

46 Vil du lagre bildet med lag og gjennomsik­tighet for å jobbe videre senere, så lagre i PSD-format. Husk at filer med mange lag tar stor plass. Når du er helt ferdig med bildet, smelter du sammen alle lagene med Lag og Slå sammen alle lag så de tar mindre lagringspl­ass.

47 MED F KAN DU SKJULE PALETTER, MENYER OG MER SÅ DU BARE SER BILDET. TAST FLERE GANGER FOR FORSKJELLI­GE VISNINGER.

48 6 TRIKS GJØR DEG RASKERE SE HVORDAN DU KAN BRUKE EN KOMBINASJO­N AV MUS OG TASTATUR TIL Å FÅ RASKE OG MER NØYAKTIGE RESULTATER I PHOTOSHOP.

49 TILPASS BRUKERFLAT­EN DU KAN SELV VELGE HVILKE ELEMENTER SOM SKAL VÆRE SYNLIGE, SÅ DU SLIPPER ALLE DE FUNKSJO FUNKSJONEN­E DU ALDRI BRUKER I PHOTOSHOP. SE HVORDAN DU GJØR BRUKERFLAT­EN PERSONLIG.

50 BLI MED PÅ RUNDTUR I VERKTØYKAS­SEN VI GÅR GJENNOM DE VIKTIGSTE VERKTØYENE I PHOTOSHOPS STORE VERKTØYKAS­SE SÅ DU KAN SE HVORDAN DU BRUKER DEM.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway