Digital Foto (Norway)

Ambisiøs toppmodell til entusiastl­ommer

Canon PowerShot G5 X Mark II 9590 kroner

-

FOR DEG SOM SER ETTER ET LITE ENTUSIASTK­AMERA MED HØY BILDEKVALI­TET.

Snart er det 20 år siden Canon lanserte PowerShot G- serien. Siden da er det kommet mange modeller og forgrening­er, og en av de to nyeste modellene heter G5 X Mark II. Den nye modellen minner en del om Sonys RX100 V. Den har samme type sammenlegg­bar elektronis­k søker og vippbar skjerm på 3,0 tommer. Spesifikas­jonene er nærmest identiske, blant annet med 20,0 megapiksle­r og en 1”- bildebrikk­e. G5 X Mark II er litt, men merkbart, større og tyngre, men har til gjengjeld også en større zoom på 24–120 mm F1.8-2.8 og bedre ergonomi. Zoomen er fremragend­e med høy skarphet på alle blendere og brennvidde­r, og optiske feil er godt under kontroll. Betjeninge­n er enkel og logisk, og både søkeren, skjermen og finishen er av høy kvalitet.

ISO- verdien går til 12 800 og kan økes nok et trinn i menyen, men det gir altfor mye støy. Den kontrastba­serte autofokuse­ringen følger pent med, men er ikke riktig så rask og nøyaktig som de beste vi har sett. Den må til og med holdes i ørene hvis fokuspunkt­et alltid skal ligge der man vil ha det. Til tider fungerer Ansiktsfok­us usikkert og kan dessverre heller ikke velges ved bildeserie­r.

Canon leverer hele 30 bilder i sekundet på råformatse­rier. Med et raskt kort, 1/1600 sekund og minste jpeg kom vi opp på 22. Med normal jpeg fifififikk vi 19. Det gamle G5 X hadde en elektronis­k søker midt på kameraet. På G5 X II er den flflflytte­t ut til venstre side. Greit nok. Problemet er bare at sensoren som registrere­r om fotografen ser i søkeren, fortsatt sitter midt på kameraet. Under de første forsøkene våre opplevde vi derfor gang på gang at søkeren gikk i svart og søkerbilde­t gikk ned på skjermen, fordi ansiktet til fotografen ikke alltid dekket sensoren. Vi løste problemet ved alltid å holde høyre tommelfifi­nger over sensoren, men det burde uansett ikke være nødvendig å måtte tenke på slikt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway