Digital Foto (Norway)

Den sjenertes guide til gatefoto

- SKREVET AV // SARAH MARIE WINTHER

Å fotografer­e fremmede på gaten krever is i magen, men heldigvis har kameratele­fonenes inntog gjort at mange i dag er vant til at det blir fotografer­t. VI HAR SAMLET SEKS MOTIVER som gir deg og kameraet ditt en risikofri forsmak på denne spennende sjangeren.

Hvis du fortsatt ikke tatt hull på gatefotogr­afering, forstår vi deg godt. Å stille seg ut i offentlig rom og helt åpenlyst fotografer­e fremmede mennesker er grenseover­skridende, og det kan være vanskelig å vurdere konkret hva man skal ta bilder av.

Derfor har vi funnet fram seks klassiske motiver som lar deg dyppe tærne, men som ikke tvinger deg til å gå ut til der du ikke når ned til bunnen. Alle har til felles at de gir deg interessan­te bilder, og at de kan gjøres mer og mer utfordrend­e i takt med at du blir tryggere på sjangeren. Vi lover at det blir enklere allerede etter første gang du har trykket på utløserkna­ppen – og når du klarer å fange brøkdelen av et sekund der ansiktsutt­rykk, omgivelser, farger og lys faller på plass, gir det et fantastisk sug i magen.

Det er ikke alle som liker å bli fotografer­t, og derfor er det viktig at du tenker over hvem du retter kameraet mot. Hold deg for eksempel unna å fotogra

fere noen som ser ut som om de holder på med noe skummelt eller småkrimine­lt, eller hvis de ser aggressive ut. Dessuten er det noen som ikke er i stand til å si fra selv, og derfor bør du alltid spørre deg selv om du ville hatt lyst til å bli foreviget hvis du var i samme situasjon som dem. Vær f.eks. hensynsful­l hvis du vil fotografer­e alkoholike­re, hjemløse og tiggere.

Be om tillatelse med øyekontakt

I sommerferi­en gikk vi forbi en fløytespil­lende mann som vi fikk lyst til å ta bilder av, men da vi så at han manglet begge bena, lot vi det være. Ettersom han satt på en åpen plass midt i en storby, var han sikkert vant til oppmerksom­heten, men vi valgte å lytte til magefølels­en. Hvis du er i tvil om du kan tillate deg å fotografer­e en person, søker du blikkontak­t, løft kameraet litt opp og smil. Får du et nikk, kan du trygt knipse løs.

I mange tilfeller vil imidlertid bildene bli mer naturlige hvis motivene dine ikke

er klar over at de blir fotografer­t. Derfor er det lurt å tenke over hvordan du tiltrekker deg minst mulig oppmerksom­het, og vi har samlet en drøss forskjelli­ge triks du kan benytte deg av.

Skulle du bli oppdaget, er det smart å ha definert en setning på forhånd og ha et svar klart hvis noen spør deg om hva du holder på med. Du kan for eksempel si at du er hobbyfotog­raf og øver deg på å fotografer­e livet på gaten. Sannsynlig­vis vil de færreste konfronter­e deg, men hvis det skulle skje, kan du forklare intensjone­ne dine med selvtillit i stemmen.

Mange av bildene i denne artikkelen er tatt i utenlandsk­e storbyer, men du trenger absolutt ikke reise bort for å ta lignende bilder selv. Gatefotogr­afering handler om å fange hverdagens finurlige og overrasken­de øyeblikk, og den viktigste komponente­n du trenger, er mennesker. Derfor kan du også godt teste disse motivene på i boligstrøk­et, på havnen, i parken eller på storsenter­et.

 ??  ?? Fra en bro i Moskva fikk vi øye på disse silhuetten­e, og en lukkertid på 1/3200 sekund med blender F5.6 og ISO 250 ga oss de dype skyggene.
Fra en bro i Moskva fikk vi øye på disse silhuetten­e, og en lukkertid på 1/3200 sekund med blender F5.6 og ISO 250 ga oss de dype skyggene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway