Digital Foto (Norway)

RETT OPP OPTISKE FEIL

Bildet mitt har stygge, fargede kanter. Hvordan fjerner jeg dem?

-

Når du zoomer inn på bildene dine og opplever fargede omriss, f.eks. fiolette og grønne nyanser, i kontrastri­ke områder, snakker vi om den optiske feilen kromatisk aberrasjon. Den blir spesielt godt synlig på vidvinkel i hjørnene og hovedsakel­ig med billige objektiver. Typisk ser vi det i bilder med motlys, der fargefeile­n f.eks. kommer langs grenen på et tre. Lightroom har en egen funksjon til å fjerne kromatisk aberrasjon, som kan brukes på flere måter. Du ser dem i dette kurset.

1

moduleÅpne­Åpneetbild­ei et bilde i modulen

Develop . Klikk én gang på bildet for å zoome inn og finn et kontrastri­kt område med kraftige misfarging, f.eks. fiolette eller grønne omriss. Åpne så panelet Lens Correction­s . Velg fanen Profififil­e og marker feltet Remove Chromatic Aberration. Nå skal de fiolette og grønne fargene forsvinne.

2

Hvis det fortsatt er misfarging i bildet, klikker du på fanen Manual. Klikk på pipettever­ktøyet Fringe Color Selector. Når du holder pipetten over et område, vil den zoome inn på enkeltpiks­lene så du tydelig kan se om det er fargefeil der. Klikk på områdene for å fjerne fargefeile­ne. Er ikke dette nok, kan du finjustere med skyveknapp­ene Amount under fanebladet Defringe.

3

Er det også optiske feil som mørke hjørner i bildet, klikker du på Profile og markerer Enable Profile Correction­s. Under Lens Profififil­e kan Lightroom angi hvilket objektiv som er brukt, og fikse feilen. Alternativ­t kan du finne objektivet i rullemenye­ne selv. Til slutt kan du gi lys og farger et løft. Gå til panelet Basic . Juster for eksempel med skyveknapp­ene Shadows og Vibrance.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FINN FRAM
FINN FRAM
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway