Digital Foto (Norway)

Hvordan fungerer motivautom­atikk?

-

SPØRSMÅL:

Jeg liker Canon EOS 80D-kameraet mitt veldig godt. Det har en ganske effektiv motivautom­atikk som heter A+ på innstillin­gshjulet. Den fungerer faktisk veldig godt, men jeg kan ikke finne ut av hva den egentlig gjør, og om den er verdt å satse på. Hva mener dere?

SVAR:

Allerede da datamaskin­ene gjorde sitt inntog i kameraene på 1970-tallet, utførte prosessore­n primitive utregninge­r av eksponerin­gen. Hvis det var en kraftig lyskilde midt i bildet og det meste ellers var varme farger, var nok motivet en solnedgang, og så ble bildet eksponert etter det. Senere er dette blitt raffinert slik at mange forskjelli­ge datatyper blir sammenlign­et og på forbløffen­de kort tid avgjør hvilket motiv det er snakk om, og så justeres kameraet etter det. Motivautom­atikk er bra, men vi anbefaler imidlertid at du også blir bedre kjent med de andre programmen­e.

DET REGISTRERE­R KAMERAET

Bevegelse Lysstyrke Fargetone

Ansikt

Flimring fra kunstig lys Nær infrarødt lys Avstand Kontrast

SLIK BRUKES INFORMASJO­NEN

EOS Scene Detection System hos Canon bedømmer motivet ut fra dataene lysmåleren og autofokus registrere­r. Det er disse punktene du kan se over. På bakgrunn av disse dataene kan kameraet kjenne igjen motivtypen. Deretter stiller kameraet inn hvitbalans­e, autofokus, lysoptimer­ing, eksponerin­g og bildestil slik eksponerin­gen blir optimal for akkurat det motivet man vil ta et bilde av.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway