Digital Foto (Norway)

Lokalisert

ŠIAULIAI I LITAUEN

-

DET SER VILT UT, MEN ER FAKTISK ...

et nasjonalt pilegrimss­ted cirka 16 km nordøst for byen Šiauliai. Her står over 100 000 kors på en 60 meter lang og 40–50 meter bred kunstig høyde. Korsene er etterlatt av pilegrimer sammen med krusifikse­r, statuer av jomfru Maria og rosenkrans­er. Det anslås at de første korsene ble satt opp til minne om de falne mot tsarstyret i 1831 og 1863, men etter andre verdenskri­g, hvor Litauen kom under russisk styre, ble høyden et nasjonalt religiøst symbol. I 1961 ødela sovjetstyr­ker over 5000 kors, men allerede morgenen etter var nye kors reist.

REISER DU HIT, MÅ DU VITE …

at det er litt kronglete å komme seg fra Šiauliai og ut til høyden med offentlig transport, så om vinteren kan det lønne seg å dra på en av de organisert­e bussturene som blir arrangert, og som har avgang fra hovedstade­n Vilnius. Om sommeren leier mange turister sykler som de tar med på toget fra Vilnius til Šiauliai. Ferierer du i Palanga, som er et av Litauens mest besøkte turistmål, er korshøyden bare to timer kjøring unna med bil.

 ??  ?? Selv om den katolske kirke i Litauen fastslår at korsene er et symbol på tro, kjærlighet og oppofrelse, ikke død og sorg, kan du likevel bruke dem til å skape et dystert og stemningsf­ullt bilde.
Selv om den katolske kirke i Litauen fastslår at korsene er et symbol på tro, kjærlighet og oppofrelse, ikke død og sorg, kan du likevel bruke dem til å skape et dystert og stemningsf­ullt bilde.
 ??  ?? Du kan vente til solnedgang og bevisst underekspo­nere bildet ditt med to til tre blendertri­nn, så de mange korsene skaper en rekke med fine silhuetter.
Du kan vente til solnedgang og bevisst underekspo­nere bildet ditt med to til tre blendertri­nn, så de mange korsene skaper en rekke med fine silhuetter.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Det sies at korshøyden har verdens høyeste konsentras­jon av kors, så sørg for å ta et detaljbild­e, for eksempel av en av trefiguren­e som er helt overlesset med kors og kranser.
Det sies at korshøyden har verdens høyeste konsentras­jon av kors, så sørg for å ta et detaljbild­e, for eksempel av en av trefiguren­e som er helt overlesset med kors og kranser.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway