Digital Foto (Norway)

Veien til kraftfull komposisjo­n x7

Å komponere et bilde handler om mye mer enn det gylne snitt. Vi har samlet sju skuddsikre komposisjo­nsmetoder som gir deg sterke bilder hver gang – og nå kan du også få hjelp av kameraet til å treffe den helt perfekte komposisjo­nen.

- SKREVET AV // SARAH MARIE WINTHER

Du tenker kanskje ikke på det i det hele tatt, men hver eneste gang du setter kameraet mot øyet og trykker på utløserkna­ppen, velger du at bildet ditt skal ha en bestemt komposisjo­n. Eller med andre ord: Du bestemmer selv hva andre skal legge merke til når de ser på bildet du har tatt.

Det kan høres litt abstrakt ut, så la oss forklare: Komposisjo­nen er måten et bilde er bygget opp på, og det er et grep vi fotografer kan bruke til å lede blikket til seeren mot de viktigste elementene i bildene våre. Det er langt fra alltid noe alle mennesker er bevisste på når de ser på et bilde, men hvis de liker det, er det stort sett alltid på grunn av komposisjo­nen.

Og omvendt, hvis et bilde virker uinteressa­nt, er det som regel komposisjo­nen det er noe feil med. Uerfarne fotografer har for eksempel en tendens til å plassere hovedmotiv­et sitt nøyaktig i midten av bildet, fordi det virker naturlig å sentrere det viktigste. Det kan også fungere godt i for eksempel portretter eller symmetrisk arkitektur, men i de fleste andre tilfeller ender det opp med et svært stilleståe­nde uttrykk og dermed et kjedelig bilde.

Men hva skal man gjøre da? Selv om fotografi er et spørsmål om individuel­l smak, finnes det noen generelle komposisjo­nsmodeller som kan gjøre det en god del lettere å ta gode og effektfull­e bilder når du står i felten og ikke helt klarer å huske, hvordan det var med det gylne snitt. Samtidig kan det være med på å dra deg ut av den vanlige måten du ellers tar bildene dine på.

På de neste sidene vil vi presentere deg for sju modeller du kan bruke til å komponere bildene dine, så de blir mer visuelt tiltalende, skiller seg ut fra mengden og holder på oppmerksom­heten til seerne.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway