Digital Foto (Norway)

TREDJEDELS REGELEN

MED REN BAKGRUNN

-

DETTE GÅR DEN UT PÅ: Å dele opp bildet i ni like store firkanter med to vannrette 1 og to loddrette linjer 2 . De vesentligs­te delene av motivet plasseres langs linjene eller der linjene krysser hverandre 3 . Bakgrunnen holdes enkel og fri for forstyrren­de elementer.

DERFOR FUNGERER DEN:

Rent visuelt er det mer tiltalende når hovedmotiv­et ligger en smule til høyre eller venstre for midten av bildet. På den måten tvinger nemlig komposisjo­nen blikket til å følge motivet gjennom bildet, og selv om det skjer på brøkdelen av et sekund, er det noe som får bildet til å virke mer interessan­t for den som ser på det. Samtidig sørger den enkle, harmoniske bakgrunnen for å samle fokus rundt hovedmotiv­et ditt.

SPESIELT EGNET FOR:

Landskap, fordi du kan plassere horisonten langs en av de vannrette linjene og eventuelle loddrette elementene langs en av de loddrette linjene. VilV du framheve forgrunnen i bildet, må du legge horisonten langs den øverste linjen. Modellen egner seg også godt til portretter, hvor du vil få størst effekt hvis du plasserer øynene der linjene krysser hverandre. Dessuten fungerer det best hvis blikket til personen er rettet innover i bildet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway