Digital Foto (Norway)

TREDJEDELS­REGELEN

MED DRAMATISK FORGRUNN

-

DETTE GÅR DEN UT PÅ: Som i den første modellen handler det her om å dele opp bildet i ni firkanter 1 og plassere hovedmotiv­et langs linjene eller i linjekryss­ene 2 . Men med denne modellen, som er inspirert av fotojourna­listikken, må det også skje noe i forgrunnen 3 , som er ute av fokus, f.eks. en person som går eller sykler forbi.

DERFOR FUNGERER DEN:

En forgrunn som det skjer noe i, står umiddelbar­t ut og tvinger personen som ser på bildet, til å orientere seg for å finne ut av hva hovedmotiv­etvet er. DerforD kan en dramatisk forgrunn skape en følelse av action i bildet, noe som gjør det mer interessan­t – og den kan også brukes til å skjule uønskede elementer i bakgrunnen.

SPESIELT EGNET FOR:

Reise- og reportasje­bilder, hvor det gjelder å fange opp en stemning av virvar og aktivitet. Den kan også brukes til portretter i helfigur, hvor den skaper bevegelse og kontrast til den stilleståe­nde modellen.

 ??  ?? TRAFIKK I MARRAKECH Den eldre mannen er et fint motiv i seg selv, men med guttene på mopeden får man virkelig en følelse av den travle gaten i den marokkansk­e byen.
TRAFIKK I MARRAKECH Den eldre mannen er et fint motiv i seg selv, men med guttene på mopeden får man virkelig en følelse av den travle gaten i den marokkansk­e byen.
 ??  ?? SUSENDE SYKLIST
En relativt lang lukkertid på 1/125 sekund gjorde den passerende syklisten uskarp, noe som gjorde det mer interessan­t å se på det statiske portrettet.
SUSENDE SYKLIST En relativt lang lukkertid på 1/125 sekund gjorde den passerende syklisten uskarp, noe som gjorde det mer interessan­t å se på det statiske portrettet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway