Digital Foto (Norway)

NEGATIVT ROM

-

DETTE GÅR DEN UT PÅ: Å la negativt rom 1 ta opp store deler av bildet, mens det positive rommet 2 spiller en ganske liten rolle. Det fungerer godt hvis du f.eks. fotografer­er et menneske eller et menneskesk­apt objekt midt i et naturlig negativt rom.

DERFOR FUNGERER DEN:

For å forstå hvordan du kan bruke negativt rom, må du vite hva positivt og negativt rom i et bilde er. Positivt rom er delene av bildet som skiller seg ut fra omgivelsen­e, altså hovedmotiv­et ditt og eventuelle andre områder med bemerkelse­sverdige detaljer. Negativt rom er delene av bildet som ikke skiller seg ut, fordi de ikke inneholder detaljer, for eksempel en blå himmel eller en tom åker. Når det negative rommet dominerer, skaper det en følelse av tomhet i bildet og tilfører dramatikk. Negativt rom kan også tilføre et snev av mystikk fordi det forteller deler av historien om motivet, men ikke hele.

SPESIELT EGNET FOR:

Landskap og solnedgang­er, som i seg selv er forslitte motiver, men som kan bli til spennende bilder med denne komposisjo­nsmodellen. Det kan for eksempel være ved å vise et lite trehus midt i villmarken eller å bruke silhuetten til en telefonsto­lpe som kontrast til de duse fargene på himmelen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway