Digital Foto (Norway)

Hva går bits ut på ?

-

SPØRSMÅL:

Jeg sliter med å regne ut hvordan bit har noe å si for farger. Jpeg- bilder er åtte bit, raw er 12 eller 14, mens skjermen er 24 og helt opptil 30 bit. Er det i det hele tatt mulig å se forskjell?

SVAR:

En bit er en digital informasjo­nsenhet. Én bit kan ha en verdi på enten én eller null. Derfor er åtte bit en rekke på åtte ett- tall eller nuller. Når det gjelder farger, angir tallrekken en lysstyrke, og dette gjør den i tre fargespor – rød, grønn og blå. På bildefilen­e angir en grovt sagt bare gråtonene – altså det ene sporet, mens på skjermer angir man alle tre slik at jpeg- bildets åtte bit tilsvarer skjermens 24 bit, for begge har åtte bit i hvert av de tre fargespore­ne, og åtte ganger tre er 24. Siden hver bit kan ha to verdier, kan åtte bit angi 28 verdier - det blir 256. Med de tre fargene blir det 224 – altså 16 777 216 farger. En 30 bit- skjerm kan teoretisk sett vise over en milliard farger, og her er det spesielt gråtoner som blir bedre, da disse kan bli vist med 1024 (210) i stedet for 256 (28) nyanser.

ETT-TALL OG NULLER

I Photoshop kan du bruke pipetten for å få den nøyaktige blandingst­ilstanden for den fargen du trykker på, f.eks. R=246, G=223, B=86. I det binære tallsystem­et, som bits bruker, represente­rer hver bit en tallverdi startende på høyre side med 1, for hver bit til venstre blir verdien fordoblet. Er bit-verdien 1, telles tallverdie­n med og er den 0, telles den ikke med.

 ??  ?? Her har vi hentet en gul fargeverdi fra gummistøvl­ene i Photoshop.
Her har vi hentet en gul fargeverdi fra gummistøvl­ene i Photoshop.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway