Digital Foto (Norway)

VELG EN FARGERIK PROFIL

-

Når du fotografer­er i råformat, ser du ikke de samme fargene som i en jpeg-fil, fordi kameraet har gitt jpeg-filen en bildestil som for eksempel kan ha kraftigere farger. Bildestile­n brukes imidlertid ikke på raw-filer i Lightroom, men du kan legge på noen som minner om kameraets under funksjonen Profile, så fargene fra jpeg-filen kommer igjen. Du kan også stille inn programmet til at alle raw- bildene du importerer fra samme kamera senere, får en bestemt profil umiddelbar­t.

1

Importer raw-bildet til Lightroom. Marker det og velg modulen Develop . Er det snakk om gamle filer du har hatt liggende lenge, velger du panelet Camera Calibratio­n . Ved Process velger du Version 5 (Current). Da er du sikker på å få den nyeste Lightroom-konverteri­ngen som sikrer deg optimale detaljer og farger. Nye bildefiler åpnes automatisk med den nyeste versjonen.

2

Gå til panelet Basic . Klikk på de fire firkantene ved Profile. For å bruke profiler som dem i kameraet velger du gruppen Camera Matching. Det finnes ikke kameraprof­iler til alle modeller. Dukker ikke Camera Matching opp, kan du bruke en av Adobes profiler. Navnene under Camera Matching kommer an på kameramode­llen din. Her velger vi Camera Vivid, som øker fargemetni­ngen. Klikk på Close.

3

Vil du at Lightroom alltid skal legge på den valgte bildestile­n på bilder fra dette kameraet, velger du Edit , Preference­s… og Presets. Klikk bort de to øverste hakene. Klikk på OK. Velg så Develop og Set Default Settings.... Klikk til slutt på Update to Current Settings. Vær oppmerksom på at når fargene løftes, går det også litt ut over detaljene i skyggene. Dette kan du løse ved å trekke Shadows litt mot høyre.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway