Digital Foto (Norway)

HALVT ENGEL, HALVT DJEVEL

-

Diego Maradona står klar for å gjøre sitt berømte rykk, mot seks belgiske motstander­ere som tilsynelat­ende skjelver i buksene over hva den lille argentiner­en kan finne på å utsette dem for. Og hvis noen kunne drible av seks motstander­e, var det nettopp trollmanne­n Maradona. Scenen var Camp Nou i Barcelona, som argentiner­en nettopp var blitt kjøpt til. Turneringe­n var verdensmes­terskapet i 1982, Diego Maradonas første.

Steve Powell var fotografen bak bildet og debuterte også for Sports Illustrate­d. Han hadde dratt med tre kollegaer og hadde som den yngste fotografen trukket det korteste strået. Derfor fikk han den dårlige plassen, oppe på tribunen. Det viste seg å være flaks. Imidlertid var det først i mørkeromme­t at han ble klar over hellet sitt, og potensiale­t bildet hadde. Senere har Powell fortalt at komposisjo­nen var en tilfeldigh­et som fikk drahjelp av det grønne gresset som skapte en fantastisk kontrast til de røde belgierne. Etter kampen sendte han filmrullen­e sine til redaksjone­n, men ingen av bildene ble brukt. Dette bildet beskrev nemlig ikke kampen, for Maradona spilte halvdårlig, og Argentina endte opp med å tape 0-1.

Dessuten får bildet oss til å tro at Maradona gjør motstander­ne rådville, men egentlig har argentiner­en nettopp fått ballen etter et frispark, hvor de seks belgierne deretter bryter ut av formasjone­n sin i muren. I stedet for å drible dem av slo Maradona et dårlig innlegg. Bildet fortalte altså ikke så mye om Maradonas magi, men likevel ble det berømt da det til gjengjeld var en slags frampek mot den suksessen Diego Maradona ville få i fremtiden.

Fire år senere, under VM i Mexico i 1986, møtte Maradona nemlig Belgia igjen, og nå vant de 2- 0. Faktisk gjorde han også Argentina til verdensmes­tre. Mest berømt var de to målene han scoret mot England i kvartfinal­en. Først det berømte og kontrovers­ielle målet ved hjelp av « Guds hånd » , og fire minutter senere driblet han fem motstander­e over en banehalvde­l. På bakgrunn av kampen beskrev en fransk avis ham som « halvt engel, halvt djevel » .

I dag står Diego Maradona på side én i fotballens historiebø­ker og blir alltid nevnt som en av dem som er størst gjennom tidene. I dag er imidlertid Maradona også kjent for kokainmisb­ruket sitt og flere mislykkede forsøk som trener. Alt dette er med på å gjøre Diego Maradona til en overjordis­k figur.

Perioden 1984–1991 med det argentinsk­e landslaget og oppholdet i Napoli ble tidligere i år skildret i en dokumentar­film om den lille engelen/djevelen.

 ??  ??
 ??  ?? Ikonet Diego Maradona står overfor Belgia i åpningskam­pen under VM i Spania i 1982. Argentina tapte kampen 0-1.
Ikonet Diego Maradona står overfor Belgia i åpningskam­pen under VM i Spania i 1982. Argentina tapte kampen 0-1.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway