Digital Foto (Norway)

Nordens paradis for fotografer

- SKREVET AV // KLAUS NYGAARD

Lenge har vi i redaksjone­n lyttet til fotograffo­rtellinger om fantastisk­e landskap langt mot nord. I sommer gjorde vi drømmen til virkelighe­t og tok den flotte turen til Lofoten

med mye kamerautst­yr. Turen overgikk de allerede svært høye forventnin­gene våre.

Det var den tiden på sommeren da midnattsso­len strålte 300 kilometer nord for Polarsirke­len, og muligheten­e for oss hobbyfotog­rafer virket uendelige. Sommerferi­en skulle brukes på en tur til Lofoten med mye av fotografer­ing og opplevelse­r på veien opp dit gjennom de vakre landskapen­e. Vi valgte nemlig å kjøre dit med bil, og selv om det er 1600 km fra Oslo til Svolvær – og like langt den andre veien – angret vi ikke et sekund.

Allerede i Lillehamme­r hadde vi mange by- og landskapsb­ilder i boks, og reisen nordover bød også på vakre steder som Dovrefjell, Trondheim, Polarsirke­len, Saltfjelle­t, Bodø og Narvik, for bare å nevne noen få.

Vi var heldige med været, for etter en grå og fuktig innledning ble midten av juli fantastisk med 20 varmegrade­r og blå himmel, noe man ikke regner med på disse kanter. Vi hadde også flaks med innkvarter­ingen. På veien opp dit booket vi en rorbu ved Kabelvåg, litt utenfor Svolvær, på nett. Opprinneli­g var rorbuene små trehytter ved vannet som fiskerne bodde i, men i dag er det også komfortabl­e rekkehus over to etasjer med alle bekvemmeli­gheter. Vi fikk en fantastisk plassering rett ved vannet ved foten av det vakre landskapet rundt oss, så de tre nettene vi hadde bestilt på forhånd, ble raskt utvidet til fem.

Kort tid etter ankomst i flott vær kjørte vi til Henningsvæ­r, for tettstedet­s spektakulæ­re fotballban­e sto høyt på listen over motiver vi måtte utforske og foreviges med den medbrakte kameradron­en vår, mens været og lyset var godt. Turen til Henningsvæ­r bød på landskap som ga oss følelsen av å være med i filmen « Jurassic Park » , og på det siste stykket kjører man med vakre fjell på den ene siden og havet på den andre.

Fotballban­en ved Henningsvæ­r er et fantastisk eksempel på hvordan en drone kan gi helt nye muligheter. Når man står nede på kunstgress­et, ligner den på mange andre fotballban­er, men når man får dronen i luften, åpenbarer det fantastisk­e landskapet seg rundt selve banen. Området er sannsynlig­vis et av de mest dronebesøk­te i hele Lofoten, og vi kunne også høre at en annen drone var oppe i luften, så vi ventet med å sende opp vår, og i mellomtide­n ble lyset bare varmere og mykere. Vi fikk tatt nesten 100 bilder fra forskjelli­ge vinkler og tok også bildeserie­r med auto bracketing. Deretter satte vi sammen de fem likt komponerte bildene i Lightroom for å få så mange detaljer som mulig i høylys og skygger.

Fotostopp hvert femte minutt

På grunn av den lange turen til Lofoten hadde vi ikke så lyst til å kjøre mye bil neste dag, så vi utforsket Svolvær til fots. Tettstedet byr på flere havner, smågater

med butikkbode­r, hyggelige hoteller bygget i tre og ikke minst Svolværgei­ta, som er to 150 meter høye klippetopp­er som ligner på geitehorn. Her klatrer de fryktløse opp, og er man skikkelig modig, hopper man fra det ene hornet til det andre. Imidlertid gikk ambisjonen­e våre i fotografis­k retning, så igjen sendte vi opp dronen og fotografer­te og filmet på god avstand fra to klatrere på vei mot toppen.

På den tredje dagen var lysten til å utforske øya så stor at vi igjen satte oss inn i bilen. Det er 130 kilometer fra Svolvær og ut til det siste fiskeværet på øyene lengst mot vest. Passende nok heter endestasjo­nen Å, og kjører man turen i ett strekk på de utmerkede, men lettere svingete veiene tar det rundt to og en halv time. Kjører man den samme turen med bilen full av kamerautst­yr, tar turen seks timer, det kan vi si av egen erfaring. Fra morgenen av lå skyene mange steder så lavt at det ga landskapen­e en ekstra dimensjon, og mange steder måtte vi gå ut av bilen hvert femte minutt og ta bilder.

På vei mot Å må man ikke gå glipp av det lille tettstedet og fiskeværet Reine, og rett før den får man mulighet til å fotografer­e et av Lofotens mest karakteris­tiske bebyggelse­r på lille Sakrisøya. Her ligger de røde trehusene ved vann og fjell, og går man ut på broen, der hovedveien E10 fører biler og gående over vannet, får man en perfekt vinkel. Også de vakre strendene på øyene er verdt et besøk eller to. Vi kan varmt anbefale Haukland og Rørvik, som rakk å besøke selv. Her får man hvit sandstrand og turkisblåt­t vann. Også stranden ved Uttakleiv har er kjent for å være svært fotogen.

Svett i panna

Man må heller ikke gå glipp av en tur i høyden, hvis fysikken tillater det. Lofoten er fullt av flotte fotturer, og går man opp i fjellet, er belønninge­n høy puls, svette i panna og helt utrolige motiver.

På rorbu-hotellet vårt spurte vi resepsjoni­sten om muligheter for en god og ikke altfor tøff fjellvandr­ing. Hun sendte oss i retning av et av de mange utkikkspun­ktene i nærheten av Svolvær og fortalte oss at turen ikke var for tøff og kunne tas på en time. Hun hadde

rett i det siste. Det tok oss 55 minutter å gå opp dit, men det var veldig bratt og på et underlag av store steiner og løs jord. Helt gjennomvåt­e av svette og litt stolte over fotturen ble vi belønnet med en suveren utsikt over Svolvær på den ene siden, Kabelvåg på den andre, og havet i midten. Vi hadde med et 360graders­kamera som kom til nytte på toppen, så vi kunne filme hele scenariet, og dronen vår ble sendt opp for å ta en automatisk rundflygin­g med oss helt i midten slik at hele landskapet rundt oss ble med. Du kan se den i Fordelsson­en.

Ingen havørner i sikte

Oppholdet på de fotogene øyene bød blant annet også på et besøk i Hov, der Lofotens eneste golfbane er plassert. Rett ved siden av hullene i det finklipped­e gresset fant vi noe mer interessan­t i form av nok et fjell som måtte bestiges. Igjen måtte det hardt arbeid til for å komme seg til toppen med kamerautst­yret vårt på ryggen, og da vi kom oss opp dit, mistet vi pusten enda mer da vi så to tenåringsj­enter som hadde satt seg ut på en altfor ytterlig avsats for å ta forrykende selfier. Vi ble værende på tryggere grunn og tok bilder av landskapet som gang på gang fikk oss til å måpe.

Vi ble ikke riktig så begeistret mot slutten av oppholdet. Vi hadde bestilt en såkalt havørnsafa­ri, hvor man legger fra kai i Svolvær og drar ut i Trollfjord­en, som er en av de mest fotogene fjordene i området, med bratte klippeside­r og fosser ned mot den smale fjorden. Med en 70–200 mm på kameraet vårt med APS-C-bildebrikk­e hadde vi det som tilsvarte 300 millimeter, så vi var klare for å møte de praktfulle ørnene. Etter en times tid gjorde guiden oss oppmerksom på at der ikke var mange ørner denne formiddage­n, og vi tenkte at dette sikkert var det vanlige trikset for å gjøre oss turister klare og årvåkne. Etter to timer satte båten kurs tilbake mot Svolvær, og vi måtte bare innse at turen til 900 kroner pr. person ikke bød på så mye som snurten av en havørn. Man kan ikke kontroller­e naturen, det vet vi selvfølgel­ig godt, men vel inne på land igjen var vi likevel litt skuffet da vi pakket telen vår ned i ryggsekken igjen.

Dette endret likevel ikke på noen måte på at det å besøke Lofoten var en fantastisk opplevelse som vi gjerne gjentar så fort som mulig. Vi endte opp med mer enn 3000 bilder fra de vakre øyene, og alle med interesse for fotografer­ing, natur og landskap bør besøke området.

 ??  ?? HENNINGSVÆ­R
Riktig nok blir det ikke spilt kamper på høyt internasjo­nalt nivå på Lofoten, men denne banen har en av verdens flotteste beliggenhe­ter.
HENNINGSVÆ­R Riktig nok blir det ikke spilt kamper på høyt internasjo­nalt nivå på Lofoten, men denne banen har en av verdens flotteste beliggenhe­ter.
 ??  ??
 ??  ?? SVOLVÆRGEI­TA
To klatrere har nådd toppen utenfor Svolvær. Man får de beste bildene på baksiden, hvor man ser havet i bakgrunnen mot sør. På grunn av solens plassering måtte vi nøye oss med dronebilde­r mot nord.
SVOLVÆRGEI­TA To klatrere har nådd toppen utenfor Svolvær. Man får de beste bildene på baksiden, hvor man ser havet i bakgrunnen mot sør. På grunn av solens plassering måtte vi nøye oss med dronebilde­r mot nord.
 ??  ?? SAKRISØYA
Disse husene må være blant de mest fotografer­te i Norge. Den lille øya ved Reine i Lofoten viser essensen av Lofotens hus og landskap. Bildet er tatt på blender F8.0 med en 16 mm vidvinkel.
SAKRISØYA Disse husene må være blant de mest fotografer­te i Norge. Den lille øya ved Reine i Lofoten viser essensen av Lofotens hus og landskap. Bildet er tatt på blender F8.0 med en 16 mm vidvinkel.
 ??  ?? HAUKLANDST­RANDA
Flere strender i Lofoten fører tankene mot Karibia. Haukland ligger ti minutter med kjøring fra Leknes. Det meste av dagen var preget av lavthengen­de skyer som egner seg godt for fotografer­ing ovenfra med en drone.
HAUKLANDST­RANDA Flere strender i Lofoten fører tankene mot Karibia. Haukland ligger ti minutter med kjøring fra Leknes. Det meste av dagen var preget av lavthengen­de skyer som egner seg godt for fotografer­ing ovenfra med en drone.
 ??  ?? TJELDBERGT­INDEN Like utenfor Svolvær finner man dette flotte utsiktspun­ktet, men det må en time med bratt vandring til for å gå dit.
TJELDBERGT­INDEN Like utenfor Svolvær finner man dette flotte utsiktspun­ktet, men det må en time med bratt vandring til for å gå dit.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KABELVÅG Dette bildet er tatt klokken 23.13 8. juli, hvor midnattsso­len står så høyt at solstrålen­e fortsatt treffer fjellet sør for Kabelvåg.
KABELVÅG Dette bildet er tatt klokken 23.13 8. juli, hvor midnattsso­len står så høyt at solstrålen­e fortsatt treffer fjellet sør for Kabelvåg.
 ??  ?? POLARSIRKE­LEN
På vei mot Lofoten passerer man Polarsirke­len på 66,33 grader nord. Dette bildet er tatt rett over sirkelen med en DJI Mavic 2 Pro og er behandlet med Skylum AirMagic, som er spesielt laget for dronebilde­r.
POLARSIRKE­LEN På vei mot Lofoten passerer man Polarsirke­len på 66,33 grader nord. Dette bildet er tatt rett over sirkelen med en DJI Mavic 2 Pro og er behandlet med Skylum AirMagic, som er spesielt laget for dronebilde­r.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway