Digital Foto (Norway)

Tilbakebli­kk

-

Dette motivet har vært på vei i 7000 år. Før det traff et kamera. Motivet er Ørnetåken, er omkring fem millioner år gammelt og befinner seg nettopp 7000 lysår fra jorden. Selv om det er interessan­t i seg selv, var det andre grunner til at bildet ble et av de mest berømte astrobilde­ne.

Bildet ble tatt av Hubble-teleskopet og ble opprinneli­g kalt « Elefantsna­blene » . Senere fikk det imidlertid det mere fascineren­de navnet « Skapelsens søyler » . De består nemlig av gass og støv, der tettheten er så høy at de kan kollapse under sin egen vekt og dermed skape nye stjerner.

Det fikk berømmelse­n på bakgrunn av måten forskerne presentert­e bildet på. Det originale bildet var nemlig svarthvitt og mest interessan­t for forskere. Så ble det fornyet ved å fargelegge bildet med rødt, blått og grønt. De tre fargene represente­rte henholdsvi­s svovel-, oksygen og hydrogenga­sser. Fargeleggi­ngen gjorde bildet så interessan­t, også blant menigmann, at dette framover ble fremgangsm­åten romforsker­ne presentert­e astrobilde­r på. I tillegg holdt selvfølgel­ig bildet utrolig høy kvalitet – til tross for avstanden på flere milliarder kilometer. Det kommer blant annet av at teleskopet bruker fire kameraer til å skape et bilde, og at Hubble-teleskopet går i kretsløp rundt jorden, hvor atmosfæren ikke gir forvrengni­nger.

Bildet er en av Hubble-teleskopet­s aller største suksesser, men det var like før det aldri kom til å virke. Teleskopet ble sendt i kretsløp rundt jorden i 1990. Da var allerede budsjettet og tidsfriste­n overskrede­t. I tillegg viste det seg at det 2,5 meter store speilet på teleskopet hadde en feil. Et reparasjon­soppdrag ble igangsatt og det fikk Hubble-teleskopet til å virke, tre år etter at det ble sendt opp.

Dette bildet ble imidlertid først tatt i 1995 og var altså ikke et av teleskopet­s første. Siden de første bildene har teleskopet vært en trofast fotograf, og etter forrige reparasjon regner man med at det kan fungere til rundt år 2040. Veldig snart får imidlertid Hubble-teleskopet hjelp av det nye James Webb-romtelesko­pet, som forventes å komme i kretsløp rundt jorden i 2021. Frem til da kan vi nyte dette bildet og tenke på at skapelsens søyler kan ha forsvunnet allerede for mange tusen år siden, for som tidligere nevnt har bildet vært på vei i 7000 år.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway