Digital Foto (Norway)

6 LANDSKAP

-

Solnedgang­en er et populært motiv, men du får en sterkere komposisjo­n hvis du finner et annet hovedmotiv enn solen. Gå på jakt etter interessan­te elementer i forgrunnen, for eksempel et krokete tre på en eng eller klipper i havet.

Landskap med fjell og åser gir mulighet for å skape lag i bildet, og fotografer­er du i høydeforma­t, er det ofte lettere å inkludere en interessan­t forgrunn, f.eks. en husklynge eller en elv. Gjør derfor en vane av å ta et bilde i begge retninger.

Når du knipser i skarp sol eller motlys, kan kameraskje­rmen se mørkere ut enn det bildet er. Bruk derfor alltid histogramm­et til å sjekke at eksponerin­gen er korrekt. Hvis det treffer kantene på sidene, er det noen områder i bildet som mangler detaljer.

En snorrett horisont er viktig i et landskapsb­ilde. For å gjøre det enklere kan du stille inn kameraet ditt til å vise et elektronis­k vater i live view. Funksjonen ligger som regel i innstillin­gsmenyen og heter Elektronis­k Vater eller Virtuell Horisont.

En enkel metode for å minimere rystelser er å aktivere speillåsen i kameraet. Når det er gjort, blir søkeren helt svart, og derfor må du fokusere før du låser speilet. Funksjonen ligger gjerne i opptaksmen­yen heter enten Låsing av speil eller MUP (Mirror Lockup).

Du kan utvide det dynamiske området ved å velge Auto Bracketing, der kameraet tar flere eksponerin­ger på én gang. Det heter typisk Eksp.komp./AEB eller BKT. Ta minst tre eksponerin­ger på -2, 0 og 2, og smelt sammen bildene i bildebehan­dlingen.

Du kan live opp en disete himmel med justeringe­n Dehaze, som finnes i både Lightroom og i Photoshops rawkonvert­er. Marker himmelen med Adjustment Brush, og trekk skyveknapp­en mot høyre for å øke kontrasten. Pass på at effekten ikke blir for kraftig

I både Lightroom og Photoshop kan du aktivere et rutenett som hjelper deg med å beskjære bildet så du får riktig komposisjo­n. Klikk på verktøyet Crop Tool til venstre i panelet Basic, og tast O for å bytte mellom rutenetten­e.

 ??  ??
 ??  ?? En blender på F8.0–16 vil gi lysene en flott stjerneeff­ekt.
En blender på F8.0–16 vil gi lysene en flott stjerneeff­ekt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway