Digital Foto (Norway)

SKAP EN GRAFISK EFFEKT I BILDET

-

Når man gikk inn i mørkeromme­t før i tiden, kunne man belyse utvalgte områder lenger enn andre og gjøre dem helt mørke. Dermed kunne man få hovedmotiv­et til å stå fram i bildet. Man bruker de samme teknikkene med redskapene Dodge og Burn i Photoshop, og faktisk kan du gjøre nøyaktig det samme i Lightroom. Her bruker du Adjustment Brush, og den kan justere alt fra lysstyrke til skarphet i utvalgte områder. Du kan endre penselstør­relse med rullehjule­t på musen.

1

I modulen Develop taster du K for å velge Adjustment Brush . Klikk på A . Først gjør vi de store mørke områdene mørkere og setter Size til 20 og Feather til 40 så overgangen­e blir myke. Flow styrer fargemengd­en for hvert penselstrø­k. Ofte passer det godt med 50. Density setter vi til 100. Marker Auto Mask, og så registrere­r Lightroom automatisk kanter og holder seg innenfor dem.

2

Nullstill alle justeringe­ne før du begynner, ved å dobbeltkli­kke på ordet Effect. For å gjøre skyggene helt mørke setter du nå Exposure til

- 4,00 og Blacks til -100. Mal deretter på skyggene så de blir svarte. Hvis du må tilpasse effekten, kan du enkelt og greit trekke i skyveknapp­ene etterpå.

3

Klikk på B for å stille inn en ny pensel. Den må være mindre for å male i et smalt område. Vi setter Feather til 0 slik at kantene blir helt harde. Klikk bort Auto Mask. Klikk deretter på New, og dobbeltkli­kk på Effect. Siden vi vil ha mer tegning i vinduparti­ene, setter vi Clarity til 30 og maler her. Maler du feil, holder du Alt-tasten nede og maler for å slette. Nå har du nemlig aktivert penselen Erase. Tast K for å avslutte.

 ??  ??
 ??  ?? FINN FRAM
FINN FRAM
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway