Digital Foto (Norway)

5 spørsmål til Carsten

-

Hvorfor fotografer­er du fugler?

Det er alltid fugler på kysten, ved innsjøer, i traerne, i hager og parker. I begynnelse­n er det gøy å fotografer­e stadig nye arter, men det blir vanskelige­re – og mer spennende. Når jeg ser en «ny» art, er dagen reddet hvis jeg får foreviget den på minnekorte­t mitt. Å fotografer­e fugler er en flott måte å tilbringe tid i naturen på, og du kan legge ut på mange tidlige, vakre morgener der du, bortsett fra fuglene, kanskje bare møter én annen fuglefotog­raf på veien.

Hvordan kommer du tett på fuglene?

Jeg kan ikke sitte i skjul i timevis, så jeg må sitte stille eller snike. Jeg har tilrettela­gt hagen og terrassen min for fuglene. Den har mange høye traer, og hagen grenser til en bekk, en myr og en eng. Om vinteren flytter jeg fuglemater­en ut på hagebordet og tar fine naerbilder bak det doble vinduet mitt.

Hva er din største opplevelse som fuglefotog­raf?

Når du helt uventet kommer naer en fugl du ikke forventet å finne. I Alaska fantes det en del hvithodeør­ner, som bare lever i Nord-Amerika. En dag vi kjørte ned til kysten i regnvaeret, satt noen av disse store fuglene og hutret. Vi snek oss stille og rolig bortover stranden og fikk et naerbilde av en av de imponerend­e store og vakre ørnene. Dette er noe man kan glede seg lenge over.

Hva er din favorittin­nstilling/ kameratekn­ikk?

De gamle speilrefle­kskameraen­e mine har stått i et skap i omtrent fem år. Nå fotografer­er jeg bare med Sony RX10 IV, som jeg har med meg overalt. Det har et utmerket objektiv på 24–600 mm F2.4–4.0. Det er selvfølgel­ig ikke fullformat, men det gjør jobben veldig bra. Kameraet mitt står alltid på manuell, men med Auto ISO opp til ISO 800. Fotografer med større og dyrere kameraer ville sannsynlig­vis sluppet unna med høyere ISO-verdier uten støy. Hvis jeg fotografer­er fugler, tar jeg utgangspun­kt i 1/500 sekund og F4.0 i skogen, og på stranden maks. 1/1000 sekund og F5.6.

Jeg følger også nøye med og justerer for store endringer i lyset og, selvfølgel­ig, om jeg trenger kortere lukkertide­r for å fryse bevegelsen­e til fugler i flukt..

Hvilket fuglebilde drømmer du om å ta en dag?

Et som virker helt usannsynli­g. Det kan vaere et tranepar i hagen min eller en kolibri i den danske naturen. DET KAN OGSÅ VAERE EN KONGEØRN VED FÔRINGSPLA­SSEN MIN ELLER NOE ANNET USANNSYNLI­G SOM SKULLE SKJE EN DAG.

 ?? ?? Carsten drømmer om å en dag fotografer­e kongeørnen i sin egen hage.
Carsten drømmer om å en dag fotografer­e kongeørnen i sin egen hage.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway