Digital Foto (Norway)

Verdens minste er både skarpt og mykt

Panasonic LUMIX S 100mm F2.8MACRO 13 990 kroner

-

Ifølge produsente­n er dette verdens minste og letteste makroobjek­tiv, vel å merke når det gjelder autofokuso­bjektiver til speilløse fullformat­kameraer med 1:1-makro og en brennvidde på 90 mm eller mer.

Objektivet også rundt halvparten så langt og under halvparten så tungt som Canons og Nikons tilsvarend­e makroobjek­tiver på henholdsvi­s 100 mm og 105 mm. Panasonic-objektivet med L-fatning er ekstremt kort i forhold til brennvidde­n og føles som en lettvekter på kameraet. Til gjengjeld har det ikke bildestabi­lisering, men det har Lumix S-seriens fullformat­kameraer, som objektivet passer til. Det lette objektivet gjør det enkelt å ta makrobilde­r håndholdt. Autofokuse­t reagerer raskt og nøyaktig – også ved makro. I denne sjangeren foretrekke­r vi ofte å fokusere manuelt, fordi det går raskere å velge det som skal vaere skarpt. Her fungerer det veldig bra at fokusringe­n endrer hastighet i makroområd­et, slik at du må vri mye mer for å justere fokus enn i normalområ­det. Dette øker presisjone­n. Brennvidde­n og den høye lysstyrken gjør at objektivet også egner seg til andre motiver på moderat tele. I portretter kan du få en flott og myk bokeh, og høylysene er jevne og relativt pent avrundede. Skarpheten er god fra F2.8 og topper seg ved F4.0. Også på F22, der mange objektiver tegner litt mykt, er skarpheten rimelig god. På F2.8 og F3.2 blir det noe vignetteri­ng, men på alle mindre blenderåpn­inger er den fravaerend­e.

Panasonic har også gjort objektivet egnet til filming. Så lenge du holder deg i fokusområd­et mellom en halv meter og uendelig, blir det svaert lite focus breathing, der utsnittet endrer seg når du endrer fokusavsta­nden.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway